Wednesday, February 29, 2012

Juustuga paneeritud kalafilee

Selle toidu tegemiseks olen kasutanud meie kaubanduses leiduvaid erinevaid valgeid kalafileesid (pangaasius, hõbeheik jne). Lisandiks olen pakkunud kartulivormi, samal ajal kui vorm ahjus valmib jõuab kalad kiirelt ära paneerida ja veel salatigi valmis hakkida.


4 kalafileed

jahu

valge pipar

1 muna

100 g riivjuustu

soola

õli

Sega taldrikul jahu ja valge pipar. Riivitud juust aseta teisele taldrikule. Klopi muna madalas kausis lahti. Lõika fileed väiksemateks tükkideks (ca 3 tükiks) ja maitsesta need mõlemalt poolt kergelt soolaga. Veereta fileetükke kõigepealt jahus, siis kasta munasse ja lõpuks paneeri juustuga. Prae juustukattega kalatükke pannil keskmisel kuumusel mõlemalt poolt mõned minutid, kuni kala on seest küps ja pealt kuldne.

Tuesday, February 28, 2012

Kartuli-kodujuustuvorm

Lihtne kartulivorm, mis sobib hästi lisandiks kala- ja liharoogadele. Maitsestamisel kasutada endale meelepäraseid segusid/taimi, mina kasutasin sel korral Tammetalu ürdisegu.



10 kartulit

300 g kodujuustu

200 g riivjuustu

1 sibul

2 muna

500 ml piima

soola, musta pipart (soovi korral ürte vms)

Lõika kooritud kartulid õhukesteks viiludeks. Sega omavahel kodujuust, pool riivjuustust, peeneks hakitud sibul ja maitseained. Laota pooled kartulid ahjuvormi maitsesta kergelt soolaga, vala peale juustusegu ja kata see ülejäänud katulitega. Maitsesta ja raputa peale ülejäänud riivjuust. Klopi munad lahti ja sega piimaga, vala saadud segu vormile. Küpseta ahjus 200 kraadi juures ca 50 minutit, kuni kartulid on pehmed ja vorm pealt ilusti kuldne.

Thursday, February 16, 2012

Meekook

Nüüd siis see klassikaline meekook, millel on imeõhukeseks rullitud põhjad. Minu blogist võib ka paksemate biskviitpõhjadega variandi leida. Algul tundus mulle, et kas tainast ikka jätkub kuue 26 cm läbimõõduga põhja jaoks, ent tulemus oli see, et mul jäi isegi tainast ühe põhja jagu üle. Kindlasti tasub koogil üleöö tõmmata lasta, sest teisel päeval oli kook mahlasem ja maitsvam, kui samal õhtul. Retsept pärineb Tordiraamatust.



Tainas:

3 sl mett

2,5 dl suhkrut

3 muna

2 tl soodat

6 dl jahu

Kreem:

1 kg hapukoort

2 dl suhkrut

Vahusta munad kohevaks vahuks. Kuumuta potis mesi ja suhkur. Sega kuni segu keema tõuseb. Tõsta pott tulelt, sega juurde munavaht, lisa sooda ja jahu. Sega tainas ühtlaseks, jäta jahtuma. Vormi jahtunud tainas jahusel laual piklikuks tükiks. Jaga 6 osaks ( mina jagasin isegi 7ks). Rulli piisava jahu abiga tainast ümmargused õhukesed põhjad. Et saada ühtlased kettad lõika ring tainast välja 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi äärega. Küpseta põhjasid ükshaaval ahjuplaadil 225 kraadi juures 4-5 minutit. Sega hapukoor ja suhkur ning määri jahtunud kihtide vahele. Kõige peale purusta üks põhi taignarulli abil peeneks ja puista tordile. Lase tordil külmas üleöö imbuda.

Biskviittort martsipanist kattega "Ben 10"

3,5 kg-ne biskviittort väiksele Ben 10 fännile.

Wednesday, February 1, 2012

Vastlakuklid 3

Jaa, ma tean ise ka, et vastlakuklite jaoks on veel varavõitu. Aga meie oleme sel aastal juba 2 korda neid saiakesi küpsetanud. Esimene kord tegime nagu kord ja kohus vahukoorega, teistkorda jätsin poolkogust suhkrut ja kardemoni tainast välja ja sõime kukleid hoopis hommikusöögiks koos erinevate soolaste lisanditega. Taaskord veendusin, et see on üks hea retsept, sest saiakesed on õhulised ja lausa sulavad suus. Antud kogusest saab 15 kuklit.
 

25 g presspärmi

3 sl suhkrut

2,5 dl leiget piima

400 g nisujahu

0,5 tl soola

0,5 tl kardemoni

100 g võid

1 muna

3 dl vahukoort

suhkrut

(soovi korral pohlamoosi)

Hõõru pärm suhkruga vedelaks ning lisa leige piim ning umbes pool jahust, sega läbi (tainas peaks jääma hapukoore paksune). Lase soojas kohas (ntx kergelt üles soojendatud ahjus) rätikuga kaetult kerkida, kuni taina pinnale tekivad väikesed mullikesed (mina lasin ca 1 tund kerkida). Sega kerkinud tainale juurde sool, kardemon, sulatatud ja jahtunud või, lahtiklopitud muna ja ülejäänud jahu. Sõtku, kuni saad ühtlase taina, mis kausi ja käte küljest lahti lööb. Pane tainas uuesti sooja kohta kerkima. Kui tainas on kerkinud, siis vormi veidikese jahu abil kuklid. Selleks murra taina küljest väikse muna suurused tükid (ca 15 tükki), aseta kergelt jahusele töölauale, aseta peopesa kuplina peale. Nüüd tee peopesaga töölaual väikseid tugevaid ringe, kuklit kergelt surudes, kuni ta on kenasti siledaks palliks muutunud. Aseta kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase rätiku all veel veidi (ca 15 minutit) kerkida. Määri neid pealt piimaga ja küpseta 200 kraadises ahjus ca 15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed. Lõika jahtunud saiakestelt tükk pealt ära, täida see suhkruga vahustatud koorega ja aseta tükk tagasi.