Thursday, September 26, 2013

Tagurpidi õunakook

Olen söönud nii tagurpidi ploomi-, ananassi-, kui ka õunakooki. Viimane kogemus sõprade juures oli aga niivõrd mõnus, et tekkis isu sama kooki kodus teha. Valmistamine on hästi lihtne ja vähe aeganõudev, tulemus aga mõnusalt kardemonine ja tänu võile mahlane ja rikkalik.


Põhi:

50 g võid

1 dl Demerara suhkrut

4-5 õuna

Tainas:

150 g võid

150 g suhkrut

3 muna

2 dl jahu

1 tl kardemoni

1,5 tl küpsetuspulbrit

Määri toasoe või ümara koogivormi põhja laiali ja puista suhkur selle peale. Koori ja viiluta õunad ning laota need vormi. Taina tegemiseks vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustamist jätkates munad. Viimasena sega juurde eelnevalt kokkusegatud kuivained (jahu, kardemon, küpsetuspulber).  Laota tainas õunte peale ja küpseta kooki 180 kraadi juures 30 minutit. Kui kook on valmis, lase tal natuke jahtuda ja siis kummuta ta koogialusele nii et õunakiht jääks pealmiseks.

Monday, September 9, 2013

Ploomikrõbedik

Tahtsin hommikusöögilauale väikest vaheldust tuua ja et saime parasjagu maalt hunniku ploome (ent samas kooki teha ei tahtnud) siis tuli meelde, et olen juba pikemat aega mõelnud krõbedikku teha. Hästi lihtne teha, samas tervislik ja maitsev. Sobib hästi niisama söömiseks kui ka näiteks koos jäätisega magustoiduks pakkuda.
 

ploome (piisavalt, et kataks 26 cm-se vormi põhja)

2 sl Demerara suhkrut

Tainas:

100 g võid

1,5 dl täistera nisujahu

2 dl kaerahelbeid

4 sl nisu- või kaerakliisid

6 sl Demerara suhkrut

kaneeli

kardemoni

mandlilaaste

Lõika ploomid pooleks, eemalda kivid ja aseta koor allapoole võitatud 26 cm läbimõõduga ümarasse ahjuvormi. Puista peale suhkrut. Taina tegemiseks näpi külm või ja kuivained purutaoliseks massiks. Puista puru ploomidele, küpseta vormi 200 kraadi juures 30 minutit.