Friday, November 21, 2014

Speltajahust pannkoogid kohupiimaga

                                        

Peale suuremaid pidustusi jäi seekord üle päris mitu pakki kohupiimapastat ja hapukoort, sel hetkel, kui juurdlesin, et mida nendega pihta hakata, toodi mulle proovimiseks uusi speltajahusid ja sealt tuli idee teha pannkooke. Alguses oli plaanis teha väikseid kooke, aga poole katsetamise ajal sain aru, et taigna kogus tuleb päris suur ja nii otsutasin hoopis suuri pannkooke teha. Seekord said nad siis sellised vähe pontsakamad, aga lastele maitsesid kohe väga-väga ning peale laoti nii vaarikaid kui kondenspiima.

  

3 muna

5 dl piima

2,5 dl hapukoort

300 g kohupiimapastat

näpuotsatäis soola

suhkrut

3 dl täistera speltajahu

3 dl valget speltajahu

Klopi munad lahti, lisa piim, hapukoor ja kohupiimapasta, vispelda ühtlaseks. Maitsesta vähese soola ja suhkruga. Lisa jahud ja sega tainas ühtlaseks massiks. Küpseta suured pannkoogid.



Monday, November 17, 2014

Peekonisse mässitud seafilee

Mõnusalt soojendav söök, mis praktiliselt ise valmib. Seafilee küpseb kiiresti ja tänu peekonile/singile jääb tulemus seest mahlane. Mina kasutasin Serrano sinki, aga sama hästi sobiks ka toorsuitsupeekon vms. Kõrvale pakkusin talviseid juurvilju, ahjus küpsenud kartuleid, porgandeid ja kaalikat.

1 sea sisefilee (ca 800 grammi)

soola, musta pipart

100 g õhukeseks viilutatud Serrano sinki

Maitsesta filee soola ja pipraga. Mässi singilõigud tihedasti ümber liha. Küpseta 175 kraadi juures 45 minutit. Mässi ahjust tulnud liha fooliumisse ja lase 15 minutit "puhata".

Thursday, November 13, 2014

Banaanipannkoogid

Et meie peres armastatakse pigem tooreid banaane ja kodus sattus olema suurem kogus juba kergelt üleküpsenud banaane, siis mõtlesin, et mida põnevat neist teha võiks ja silma jäi allolev idee. Tegemist on vähestest komponentidest koosnevate tervislike pannkookidega. Tulemus jäi üsna magus ja selle tasakaalustamiseks serveerisin kõrvale kergelt hapukat toormoosi. Ainuke trikk nende koogikeste juures on praadimine, kõige lihtsam on seda teha madalal kuumusel ja kaane all, siis tahenevad koogid kenasti ära ja ei lagune keerates laiali (kõrgel kuumusel praadides läks mitu kooki untsu).


Mina tegin selliste kogustega:

6 küpset banaani

5 muna

4 sl nisukliisid

näpuotsatäis soola

Tambi kooritud banaanid kahvliga püreeks (mõned suuremad tükid võivad vabalt jääda), lisa muna ja sega vispliga ühtlaseks massiks. Lisa natuke soola ja nisukliid ning sega läbi. Prae õlisel pannil madalal kuumusel väiksed koogid kõigepealt ühelt poolt kuldpruuniks ja siis teiselt poolt. Antud kogusest tuli ca 35 kooki.

Tuesday, November 4, 2014

Sidrunikana

Vahvalt värviline, mõnusalt krõmpsuv ja tervislik toit, mis sobib imehästi soojendama ühte kõledat sügisõhtut. Retsepti leidsin ühest vanast Oma maitse ajakirjast, aga kahekordistasin mee ja sojakastme koguseid, samuti lisasin lõpus natuke maitseaineid.


2,5 dl kanapuljongit

2 sl mett

1 sidruni mahl

2 sl sojakastet

4 kanafileed

1,5 sl tärklist

2 porgandit

1 paprika

150 g suhkruhernekaunu

soovi korral : soola, tšillikastet vms

Sega kokku puljong, mesi, sidrunimahl ja sojakaste. Lõika kanafileet kuubikud ja tõsta kaussi, raputa peale tärklis ja sega käega läbi. Lõika porgandist peenikesed ribad, paprikast kuubikud ja hernekaunad pooleks. Pruunista kanafilee pannil õlis, lisa paprika ja porgandid ja prae veel umbes minuti jagu. Vala puljongisegu pannile, tõsta hulka ka hernekaunad ja hauta kaane all ca 10 minutit (et köögiviljad oleksid poolpehmed). Serveeri koos basmati/jasmiini riisi või nuudlitega.

Monday, November 3, 2014

Ahjuomlett

Üks vahva vaheldus tavapärasele munaroale, see roog saab ise ahjus valmis ja säästab pliidi ees seismise ja praadimise vaevast. Seekord valmis suitsukanast täidisega.


8 muna

2 dl piima

2 sl nisujahu

300 g suitsutatud kanafileed (või kintsuliha)

80 g Valio forte riivjuustu

soola

musta pipart

Klopi munad korralikult lahti, lisa piim, jahu ning maitseained ja vispelda ühtlaseks seguks. Haki kanafilee kuubikuteks ja lisa munasegule. Viimasena sega juurde ca 50 grammi riivjuustu. Vala segu õliga määritud ahjuvormi ( kasutasin 28 x 15 cm mõõtudega klaasist vormi) ja küpseta 200 kraadises ahjus ca 30 minutit. Enne serveerimist riputa peale järelejäänud riivjuust.