Wednesday, June 1, 2011

Kana-tomatipasta

Üks lihtne pasta, mille idee valmis töökäigus ja kus põhiline on tooraine kvaliteet. Meil tuli seekord suhteliselt kerge ja naturaalse maitsega toit, mis lastele ka hästi maitseks, aga soovi korral võib pastale mõne teravama maitseaine või ürdiga vürtsikust anda.


300 g pastat

400 g kanafileed

200 g kirsstomateid

200 g mozzarellat

3 tl pestot

200 ml toidukoort

oliiviõli

soola, pipart

Lõika kanafilee ja mozzarella tükkideks, poolita tomatid. Keeda pasta soolaga maitsestatud vees al dente. Prae kanatükid pannil õlis kergelt läbi, seejärel vala üleliigne vedelik ära, lisa natuke õli ja pruunista (rösti) kanatükke ja tomatipoolikuid paar minutit suurel kuumusel (nii et tomat puruks ei läheks). Seejärel lisa pannile ka nõrutatud pasta, mozzarella, pesto ja toidukoor, kuumuta kuni juust kergelt sulama hakkab. Maitsesta soola ning värskelt jahvatatud pipraga (soovi korral veel mõne maitseainega), serveeri kohe.

Tuesday, May 31, 2011

Kreveti - suvikõrvitsarisoto

Risoto tegemise põhinipp on pidev segamine, tänu sellele jääb tulemus meeldivalt kreemjas. Traditsiooniliselt ei lisata merandidega variandile parmesani, ent kui soovi on võib seda riivitud kujul toidule juurde segada mõned minutid enne selle valmimist (sel juhul tuleks ka puljongi kogust suurendada). Kuna kasutasin pudruriisi, siis seda soovitatakse enne pannile panekut külma veega loputada, et üleliigset tärklist eemaldada.


1 spl võid

1 punane sibul

1 väiksem suvikõrvits

250 ml pudruriisi

750 ml köögiviljapuljongit

125 ml valget veini

250 g kooritud krevette

(soovi korral 250 g sinikarbiliha)

koriandrit

soola, musta pipart

Aseta riis külma vette 5-10 minutiks ligunema. Koori ja haki sibul, ning lõika suvikõrvits kuubikuteks. Sulata sügavas pannis või ning prae sibul kergelt läbi. Nõruta riis ning vala pannile, lisa ka suvikõrvitsatükid. Prae veel 1-1,5 minutit. Seejärel hakka puljongit vähehaaval pannile lisama, samal ajal pidevalt segades, nii et riis oleks koguaeg vedelikuga kaetud. Vahepeal vala puljongi asemel valget veini. Jätka puljongi lisamist seni, kuni riis on al dente ja mõnusa kreemja kastmega ( see võtab aega umbes 20-25 minutit). Lisa sulanud krevetid (soovi korral ka sinikarbiliha) toidule vahetult enne selle valmimist. Viimasena maitsesta risoto soola, musta pipra ja hakitud koriandriga.

Küpsisetort martsipanist kattega "Tiiger"

Suur 5 kg-ne tort pisikesele tiigriaastal sündinud tirtsule.


Tuesday, May 17, 2011

Kanasupp

Olen teinud kanasuppi ka lihtsalt fileest, ent kintsuliha tundub siiski kõige pehmem ja mahlasem osa kanast, seega eelistan ikkagi viimast. Antud supi juures võtab kõige kauem aega puljongi keetmine, ülejäänud valmib juba väga kiirelt. Lastele maitses ka väga hästi, isegi porru läks kaubaks. Supp on tänu puljongile ja makaronidele päris toitev.


2 kanakoiba

ca 2 liitrit vett

oliiviõli

porrut

3 porgandit

ca 100 g spagette või väikseid makarone

200 g külmutatud rohelisi ube

tilli

soola, musta pipart

Lõika kanakoivad (mitte poolkoivad) pooleks ja keeda vees kuni liha on küps (vajadusel tõsta vaht kulbiga ära). Samal ajal tükelda kooritud porgandid ja porru (kasutasin natuke rohelist kui ka valget osa). Kuumuta porgandeid ja porrut pannil õlis mõned minutid, kuni nad natuke klaasjaks ja pehmemaks muutuvad. Tõsta valmis kanatükid puljongist välja ja vala porgandi-porru segu potti, keeda seni, kuni porgand on enam-vähem pehme. Samal ajal puhasta kanaliha ja lõika sellest väiksemad tükid. Seejärel lisa supile pisikesed makaronid ja hakitud till. Viimastena lisa külmutatud oad ja kanatükid ja keeda veel paar minutit. Maitsesta soola ja pipraga.

Saturday, May 14, 2011

Sunday, May 8, 2011

Vahemeremaitselised muffinid

Mahlased ja rikkaliku maitsega muffinid, kuhu sisse käib päris mitmeid vahemere äärest pärit lemmikuid. Muffineid tuli ca 16 tükki seega väiksema koguse tegemiseks on lihtne koguseid poolitada. Kõige paremad olid nad muidugi otse ahjust tulnuna ent säilituskarbis püsisid mahlased veel mitu päeva.



4 dl nisujahu

2 dl grahamjahu

2 tl küpsetuspulbrit

soola, musta pipart

kuivatatud basiilikut

2 muna

1 dl oliiviõli

2 dl piima

200 g toorjuustu

3 sl rohelist pestot

200 g fetajuustu

8-10 päikesekuivatatud tomatit õlis

Sega kausis jahud, küpsetuspulber, sool, pipar ja kuivatatud basiilik. Vispelda teises kausis lahti munad ning lisa õli, piim, toorjuust ja pesto. Sega hulka kuubikutesks lõigatud feta ja tükeldatud päikesekuivatatud tomatid. Sega kõik jahusegusse ja tõsta pabervormidega kaetud muffinipanni pesadesse. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.

Monday, May 2, 2011

Lavaširull

Lisan siia kaks erineva täidisega lavaširulli. Seda toitu pakun tihtilugu peolaual suupisteks või teen perele hommikusöögiks. Rullid keeran tavaliselt kokku natuke varem, et nad saaksid külmkapis taheneda. Pasteedirulli idee pärineb ühe sõbra repertuaarist.



Singi-juustutäidisega lavaš :

1 suur õhuke lavaš

1 karp toorjuustu või Merevaiku

1 pott lehtsalatit

1 pakk õhukeseks viilutatud sinki (ca 130 grammi)

150-200 g riivitud juustu

Määri Merevaik või toorjuustu võinoa abil lavašile. Kata pind salati lehtedega ja need omakorda singiviiludega. Ühte äärde võid täidise panemata jätta, see jäta välisküljeks, et kokku keerates rull ilusti koos püsiks. Raputa singile riivjuustu ja keera lavaš tihedalt rulli. Kata tulemus toidukiljega ja hoia serveerimiseni külmkapis. Vahel olen rulli korraks ka enne külalistele pakkumist ahju pannud, et riivjuust natuke sulama hakkaks, aga siis tuleb kindlasti jälgida, et lavaš ahjus kõvaks ei tõmbuks.

Pasteeditäidisega lavaš:

1 suur õhuke lavaš

1 karp Merevaiku või toasooja võid

2 väiksemat karpi kvaliteetset pasteeti

1 pott Frillice salatit

1 purk Felixi võileivakurki


Määri Merevaik (või) võinoa abil lavašile, kata pind sama tehnika abil pasteediga. Pasteedi peale laota salatilehed. Salatilehtedele laota hapukurkiviilud (pikkupidi). Nüüd rulli lavaš alt üles tihedalt kokku ja kata toidukilega. Hoia kuni serveerimiseni külmkapis.

Friday, April 15, 2011

Tortellinisalat

Minu jaoks ühe viimase aja mõnusamaid leide on juustutäidisega tortellinid, mida seekord kasutasin sellise toitvama salati tegemiseks. Kõik ülejäänud sündis toidutegemise käigus, seega võib endale meelepäraseid komponente lisada ja vähem lemmikuid ära jätta. Salatile annab kindlasti palju juurde kaste, sest tortellinid ja pesto juba käivad kord käsikäes.



125 g juustutäidisega tortelline

110 g toorsuitsupeekonit

½ suvikõrvitsat

jupp porrut

½ pakki ruccola-lollo rosso salatimixi

250g kirsstomateid

250 g mozzarella kirsse

2-3 sl oliiviõli

1 sl valgeveiniäädikat

1 sl rohelist pestot

soola, sidrunipipart

Keeda tortellinid soolaga maitsestatud vees ja nõruta külma vee all. Haki toorsuitsupeekon, koorimata suvikõrvits ja porru tükkideks ja prae pannil kergelt läbi. Aseta kaussi salat, poolitatud tomatid ja mozzarella kirsid, seejärel nõrgunud tortellinid ja jahtunud peekoni-suvikõrvitsa-porru segu. Kõige peale vala kaste, selleks sega kastmeained väiksemas kausis eelnevalt kokku. Maitsesta soola ja sidrunipipraga.

Wednesday, April 6, 2011

Vahvli-iirisemaius

Üks päev külapoes magusa letti revideerides avastasin sealt paki suuri vahvleid ja sellega meenus mulle üks maius, mida vanasti päris tihti tegin. Kuigi mul polnud õrna aimugi, palju midagi osta tuleks sai tulemus selline, et kõik klappis (natukene jäi iirisesegu üle). Nõuka ajal tegime maal päris tihti iirise ja maisipulkadega magustoitu, aga seekord siis selline vahvlitordi kujuga variant.

1 pakk suuri vahvleid

4 pakki Kalevi iiriseid

175 g võid

Võta selline pott või kopsik, mille põhja asjad väga lihtsalt kinni ei hakka (mina kasutasin teflonkattega anumat) ja sulata väiksel tulel või. Lisa jupphaaval iirised ja sulata seni (pidevalt segades), kuni segu on saavutanud ühtlase konsistentsi. Aseta üks vahvliplaat alusele ja kata õhukese iirisekihiga, vajuta kergelt peale teine plaat. Korda tegevust seni, kuni vahvlid ja iirisesegu otsas on. Aseta maius minimaalselt 3 tunniks külmkappi tahenema.

Tuesday, April 5, 2011

Piparkoogine šokolaadikeeks

Natuke naljakas on küll aprillis sellist postitust teha, aga samas miks peaks häid asju ainult korra aastas tegema. Viimasel ajal on mind vist mingi jõuluigatsus tabanud (mitte, et lund see aasta vähe oleks), sest olen nii mõnegi küpsetise taignasse lisanud piparkoogimaitseainet. Keeksi tegin valmis eelmisel õhtul ja enne külmkappi panemist katsin sama glasuuriga, mis peedikoogi puhul (toorjuust, sidrunimahl, tuhksuhkur), hommikul külla kaasa võttes oli keeks mõnusalt mahlane.
200 g toasooja võid

2,5 dl suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

0,5 tl soola

4 muna

4 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl soodat

250 g hapukoort

2 sl kakakod

3 tl piparkoogimaitseainet

100 g tumedat šokolaadi

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vanillisuhkur ja sool. Jätka vahustamist ja lisa ükshaaval munad. Vahusta korralikult läbi. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sooda ning ühenda need võiseguga. Lisa hapukoor ja sõelu hulka kakao ning piparkoogimaitseaine. Viimaseks lisa noaga väikesteks tükkideks lõigatud šokolaad. Vala tainas keeksivormi (tainas ei tohiks ületada vormis üle poole kõrguse) ja küpseta 175 kraadi juures 50 minutit (kuni keeks on küps). Jahuta ja kata glasuuriga.