Wednesday, January 20, 2010

Sidrunikook

Üks päev ühest foorumist sidrunikoogi kohta lugedes meenus mulle, et juba ammu-ammu on mul üks retsept, mis ootab tegemist. Tordi täidis: mahe sidrunikreem ja kate: suussulav ning õhuline munavalge tulid väga mõnusad, aga põhi oleks võinud kohati isegi õhem olla (see on kindlasti maitse asi).
 


Põhi:

100 g Digestive küpsiseid

2,5 dl jahu

175 g võid (kasutasin lahjat margariini)

0,5 dl suhkrut

Täidis:

6 dl piima

6 sl jahu

2 dl suhkrut

2 sidrunit

3 munakollast

näpuotsatäis soola

Peale:

4 munavalget

8 sl tuhksuhkrut

Purusta küpsised ning sega jahu, suhkru ja pehme võiga. Suru tainas ümara lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele. Küpseta 180 kraadi juures ca 30 minutit. Riivi sidrunikoored ja pressi sidrunitest mahl välja. Sega kastrulis piim, jahu, suhkur ja sool. Kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Tõsta pliidilt ja klopi ühekaupa hulka munakollased. Tõsta korraks pliidile tagasi, kuid ära keeda. Lisa sidrunimahl ja -koor ning vala kreem põhjale. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning lisa vähehaaval ja pidevalt vahustades tuhksuhkur. Pritsi tordipritsiga või tõsta lusikaga munavalgevaht koogile. Küpseta ca 20 minutit, kuni tort on kuldpruun.

2 comments:

  1. Sidrunikook on minu lemmik. See on ka kook mida minult alati tellitakse (eriti töökaaslased). Mina teen ainult põhja teisiti. Purustan 300g soolapulki (neid köömnetega) ja segan 50-70g sulatatud võiga. Surun vormi põhja. Vahepeal kõpsetada pole seda vaja. Kohe järgmised kihid peale ja alles siis ahju.

    ReplyDelete
  2. Vot, nüüd mul tuli meelde, kus ma enne sellist kooki saanud olen ;). Aga see põhjaidee tundub huvitav, kindlasti katsetan sellega ka.

    ReplyDelete