Wednesday, April 14, 2010

Ciabatta

See lihtne Itaalia leib sobib hästi nii hommikusteks võileibadeks kui ka õhtuseks maiuspalaks valgehallitusjuustu ja veini kõrvale. Taina võib soovi korral valmis teha juba eelmisel päeval, kuna seda tehakse külma veega ja jäetakse mõneks ajaks külmkappi seisma. Antud kogusest tuleb kaks pätsi leiba.


5 dl külma vett

25 g pärmi

2 tl soola

1 dl rukkijahu

9-10 dl nisujahu

2 sl õli

1 sl siirupit (nt. DanSukker)

Hõõru pärm soolaga vedelaks. Lisa vesi ja pool nisujahukogusest ning sega vedelaks pudruks. Pane juurde rukkijahu, õli, siirup ja seejärel osa ülejäänud nisujahust, nii et tainas jääks väga pehme. Riputa pinnale jahu, kata kauss fooliumiga ja pane külmkappi (hoidsin seal paar tundi). Samal päeval küpsetamiseks lase tainal köögilaual rätiku all 1,5-2 tundi kerkida. Kaabi tainas töölauale ja sõtku korralikult, seejärel jaga pooleks. Moodusta küpsetuspaberiga kaetud plaadile kaks piklikku pätsi, kata rätikuga ja lase soojas ja tuuletõmbuseta kohas veel 30 minutit seista.Pane plaadile kuumuskindla kausiga keeva vett, millest tõusev aur muudab leibade pealispinna eriti hapraks. Küpseta ahju allosas 200 kraadi juures ca 20 minutit, leivad on valmis, kui põhjale koputades on kuulda õõnes, kume heli.

No comments:

Post a Comment