Tuesday, March 10, 2009

Sushi



Sushi tegemise avastasin enda jaoks umbes aasta tagasi. Ega mul suurt praktikat veel ei ole, kuna sushi isu on meil suhteliselt harvaesinev nähtus, samas teatud ajahetkel on see asendamatu toit. Olen proovinud erinevaid variante, ent lemmikuks on jäänud selline lihtne ja "eestimaine" versioon asjast, mida ka allpool kirjeldan.

500 ml Veski Mati Pudruriisi

800 ml vett

riisiäädikas

5 sushi lehte (nori)

pikk kurk

beebiporgandeid

soolatud lõhefileed

lumekrabipulki

marineeritud ingverit

sojakastet

Sushi valmistamise üks olulisemaid osasid on riisi keetmine. Kõigepealt tuleb riis suures anumas "puhtaks pesta", seda tegevust tuleb korrata umbes 7 korda ja igakord tuleb ka pesuvett vahetada. Peale viimast pesu tuleb riis vette ca pooleks tunniks seisma jätta, riis peab muutuma lumivalgeks. Potti tuleb mõõta riis ja vesi täpselt, sest kogu vedelik peab keetmisel riisi sisse imenduma (mina panen 500 ml riisi ja 800 ml vett). Esmalt pannakse kaanega kaetud pott tugevale tulele kolmeks-neljaks minutiks keema. Siis alandatakse kuumust ja lastakse riisil tasasel tulel haududa. Segada ei ole vaja! Kui vesi on riisi sisse imendunud, võetakse pott tulelt. Siis segatakse riis õrnalt läbi ja pannakse uuesti kaane alla pooleks tunniks järelküpsema. Alles seejärel maitsestatakse riis magushapu sushiäädikaga. Keeduriis tuleb valada laiapõhjalisse (klaas)kaussi, ajada mööda anuma põhja laiali, valada peale äädikat ja segada. Samal ajal võiks keegi lehvitada riisile tuult – see jahutab riisi. Kui riisi temperatuur on võrdne inimese kehatemperatuuriga (37 kraadi), siis on see sushiks valmis.

Seejärel võtan sushilehe ja laotan riisi sinna peaaegu terves ulatuses (ühe serva jätan vabaks), riisi peale laotan keedetud porgandi, kooritud kurgi, lumekrabi ja lõhe ribad. Hakkan bambusematiga õrnalt rullima. Vabaks jäetud sushilehe äärele panan pintsliga vett ja siis rullin sushi lõpuni valmis. Keeran ta üleni bambusmati sisse ja surun kergelt kokku. Kui pikk toru on valmis, lõikan sellest ca 1-cm paksused kettad. Söömisel tuleb sushit kergelt sojakastmesse kasta.

1 comment:

  1. Tere,
    Ega Sa juhuslikult küpsetatud sushit ei oska teha? Internetist ei suunud ühtegi vihjet leida, et kuidas seda tehakse. Tänan.

    ReplyDelete