Thursday, January 10, 2013

Borš

Nagu juba traditsiooniks on saamas, siis peale suuri jõulude ja aastavahetuse pidustusi tabab mind suur isu supi järele. Kui üldiselt meie peres justkui "supp ei ole söök", siis sel ajal söövad seda hea meelega ka teised pereliikmed. Seekord võtsin ette borši keetmise, aga ennäe imet nö tavaliste poodide letid olid vajalikust lihast tühjad. Lõpuks sain sobiva lihatüki Viimsi Lihapoest, mida üha tihedamini külastama olen hakanud, sealt saabus meie lauale ka jõulupraad ning lisaks on valikusse tekkinud ka väiketootjate munad, piim jms. Supi keetmine võtab väga palju aega, seega hakkasin sellega tegelema juba pealelõunast ja õhtusöögiks oli supp valmis. Retsept on pigem suunanäitaja, eriti maitsestamisel tuleks lähtuda ikka endale sobivast.


Puljong:

1 kg kondiga veiseliha

3 l vett

2 sibulat

3 loorberilehte

ca 10 pipratera

Supp:

1/2 kapsast

2-3 kartulit

2-3 porgandit

600-800 g keedetud riivitud peeti

1 sl äädikat (30%)

1 sl suhkrut

soola-pipart

hakitud tilli ja/või rohelist sibulat

hapukoort

Aseta pestud (külma veel all) liha potti ja vala üle külma veega. Lase vesi keema ja eemalda kuumenemisel tekkinud vaht. Lisa kooritud (terved) sibulad, loorberilehed ja pipar. Keeda vaiksel tulel ca 2,5 tundi. Tõsta liha välja ja kurna puljong läbi sõela. Riivi jämedalt porgand, haki kapsas ja tükelda kartul. Lase puljong uuesti keema, lisa porgand ja kapsas, keeda pool tundi. Siis lisa kartul ja puljongist välja võetud ja tükeldatud keedetud sibulad, keeda veel 10 minutit. Lõpuks lisa riivitud peet ja keeda veel ca 7 minutit. Tõsta pott tulelt, lisa tükeldatud liha. Seejärel maitsesta supp äädika, suhkru, soola ja pipraga. Lisa hakitud maitseroheline ja lase supil natuke kaane all maitsestuda. Serveeri hapukoorega.

1 comment:

  1. Ma ise kasutan vanaema antud retsepti, kus porgand sibul ja peet käib enne panni pealt või seest läbi ning äädika lisamine toimub ka pannil ning siis hapukapsaga koos potti lihapuljongi sisse. Imehea :) Aga veel aega nõudvam :)

    ReplyDelete