Wednesday, February 23, 2011

Õuna-mandlikringel

Nagu näha olen ma pärmitaigna lainel. Kui kunagi kartsin seda teha, siis praegu mõeldes ei ole ma seda tainast kunagi tuksi suutnud keerata. Antud kogusest saab ühe ümara pärja, kui on soovi suurt kringlit teha peaks koguseid lihtsalt kahekordistama. Martsipani-õuna-kaneeli kooslus sobis lihtsalt imehästi kokku.

Tainas:

25 g toasooja pärmi

1,5 dl käesooja piima

75 g toasooja võid

ca 6 dl nisujahu

1 toasoe muna

75 ml suhkrut

1/4 tl soola

Täidis:

100 g toasooja võid

50 ml Demerara suhkrut

1 sl kaneeli

100 g martsipanimassi

2 keskmist riivitud õuna

Kaunistuseks:

mandlilaaste

Hõõru pärm vähese suhkru ja soolaga vedelaks, vala juurde käesoe piim. Lisa ülejäänud suhkur ja toasoe või. Klopi muna eraldi kausis lahti ja vala pool sellest taignasse (ülejäänud jääb pärja määrimiseks). Sega tainas läbi. Edasi lisa vähehaaval jahu ja sõtku ühtlaseks siidiseks tainaks. Lase rätiku all 1 tund kerkida. Täidiseks tegemiseks riivi martsipan. Sega või, suhkur, kaneel kreemjaks massiks (köögikombainis või puulusikaga) ja lisa riivitud martsipan, sega veel korra läbi. Mudi tainas jahuga kergelt läbi ja rulli nelinurgaks suurusega 20 x 30 cm. Määri täidis tainale ja puista üle riivitud õuntega, keera tihedalt rulli. Keera rull rõngaks ja tõsta küpsetus -paberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika kääridega lõhed sisse ja jäta veel tunniks ajaks rätiku alla kerkima. Siis määri pärg pealt lahtiklopitud munaga ja puista üle mandlilaastudega. Küpseta 175 kraadi juures umbes 20 minutit kuni sai on küps ja kuldkollane.

No comments:

Post a Comment