Wednesday, February 1, 2012

Vastlakuklid 3

Jaa, ma tean ise ka, et vastlakuklite jaoks on veel varavõitu. Aga meie oleme sel aastal juba 2 korda neid saiakesi küpsetanud. Esimene kord tegime nagu kord ja kohus vahukoorega, teistkorda jätsin poolkogust suhkrut ja kardemoni tainast välja ja sõime kukleid hoopis hommikusöögiks koos erinevate soolaste lisanditega. Taaskord veendusin, et see on üks hea retsept, sest saiakesed on õhulised ja lausa sulavad suus. Antud kogusest saab 15 kuklit.
 

25 g presspärmi

3 sl suhkrut

2,5 dl leiget piima

400 g nisujahu

0,5 tl soola

0,5 tl kardemoni

100 g võid

1 muna

3 dl vahukoort

suhkrut

(soovi korral pohlamoosi)

Hõõru pärm suhkruga vedelaks ning lisa leige piim ning umbes pool jahust, sega läbi (tainas peaks jääma hapukoore paksune). Lase soojas kohas (ntx kergelt üles soojendatud ahjus) rätikuga kaetult kerkida, kuni taina pinnale tekivad väikesed mullikesed (mina lasin ca 1 tund kerkida). Sega kerkinud tainale juurde sool, kardemon, sulatatud ja jahtunud või, lahtiklopitud muna ja ülejäänud jahu. Sõtku, kuni saad ühtlase taina, mis kausi ja käte küljest lahti lööb. Pane tainas uuesti sooja kohta kerkima. Kui tainas on kerkinud, siis vormi veidikese jahu abil kuklid. Selleks murra taina küljest väikse muna suurused tükid (ca 15 tükki), aseta kergelt jahusele töölauale, aseta peopesa kuplina peale. Nüüd tee peopesaga töölaual väikseid tugevaid ringe, kuklit kergelt surudes, kuni ta on kenasti siledaks palliks muutunud. Aseta kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase rätiku all veel veidi (ca 15 minutit) kerkida. Määri neid pealt piimaga ja küpseta 200 kraadises ahjus ca 15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed. Lõika jahtunud saiakestelt tükk pealt ära, täida see suhkruga vahustatud koorega ja aseta tükk tagasi.

8 comments:

  1. Kohe nii suur isu tuli peale, et nv-sel läheb kuklite tegemiseks!

    Kaks küsimust siiski: kui kaua peaks teist korda laskma tainal kerkida (peale ülejäänud jahu lisamist)?
    Ja mis see RB on? ning kas margariini võib asendada võiga?

    ReplyDelete
  2. asendada v6ib ka naiteks vedela margariiniga, v6i, isegi 6liga
    RB peaks olema soome firma Rainbow toode mis Prismades on saadaval :)
    tainal tuleb lasta kerkida niikaua kuni on saadud topelt v6i kolmekordne kogus :)
    endalgi tuli vastlakate isu :)

    ReplyDelete
  3. Mina lasin teistkorda ka kuskil tunnikese kerkida, siis oli küll täiesti kindel, et on korralikult kerkinud. RB on jah Rainbow, kuna teen Prismaga koostööd, siis katsetan nende asju. Margariini asemel olen eelnevalt ka tavalist võid kasutanud.

    ReplyDelete
  4. aga kuna ma prismast elan väga, väga kaugel, kas võid saladuskatte all öelda kas see jahu ja margariin on teistest erilisem? :)

    ReplyDelete
  5. Võid vabalt tavalist nisujahu ja tavalist võid kasutada. Selle jahu puhul ma olen täheldanud, et küpsetada on sellest hästi mõnus, aga tegelikult võib vabalt asendada.

    ReplyDelete
  6. Täna läheb tegudeks, aitähh Helena!

    ReplyDelete
  7. Väga head kuklid tulid! Tegin topelt koguse ja hea oli et tegin. Kuklid kadusid tunnikesega laualt. Ja neid ikka oli umbes 30 tk. Sööjaid 6 :D

    ReplyDelete
  8. Tundub, et tegemist on ideaalse kukliretseptiga. Isegi mina, kes pärmitaignaga kuigi hästi läbi ei saa,võin öelda, et kuklid tulid suurepärased välja:)

    ReplyDelete