Thursday, July 23, 2009

Tiramisumaitseline juustutort

Et korra sai ennast juba tiramisu lainele häälestatud, siis proovisin kohe ühe küpsetatud variandi ka ära. Kook sai hõrgu kohvi maitsega ja suhteliselt rammus. Kuna ta jahtudes pealt veidi mõranes, tegin vahetult enne serveerimist peale katte hapukoorest ja suhkrust, arvan, et tulemus jäigi parem, seda muidu oli tort tänu kohvile tsipa mõru.


Põhi:

150 g Digestive küpsiseid

50 g võid

1 tl kakaopulbrit

Täidis:

1 tl lahustuva kohvi pulbrit

3 spl kohvilikööri

750 g maitsestamata toorjuustu

2 dl suhkrut

1 spl maisitärklist

1 tl vanillisuhkrut

3 muna

2 dl hapukoort

Kaunistamiseks:

füüsaleid

Purusta küpsised ja sega sulatatud või ning kakaoga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi põhja. Sega omavahel kohvipulber ja liköör. Lisa toorjuust, suhkur, tärklis, vanillisuhkur, hapukoor ja munad. Vala segu vormi ja küpseta 175 kraadi juures 1 tund ja 10 minutit. Jahuta avatud uksega ahjus 1 tund. Hoia torti enne serveerimist vähemalt 5 tundi kuni üleöö külmkapis. Kaunista füüsalitega.

Saturday, July 18, 2009

Maasikatiramisu

See itaalia magustoit on üks minu isiklikke lemmikuid, kergelt kohvine ja kreemjas mekk ning suussulav koostis. Seekord otsustasin kooki veidi suvisemaks ja kergemaks muuta ning lisasin ühe kihi vahele ja peale kaunistuseks maasikaid.


1 pakk (350 g) Savoiardi (Lady Fingers) biskviitküpsiseid

500 g mascarpone toorjuustu

3 munakollast

1,5 dl tuhksuhkrut

1 tl vanillisuhkrut

2 dl vahukoort

200-300 g maasikaid

Immutamiseks:

5 dl kanget kohvi

1 dl Amaretto likööri (või kohvilikööri)

Kaunistamiseks:

1 sl kakaopulbrit või

maasikaid

Sega omavahel mascarpone, munakollased, tuhk- ja vanillisuhkur ning vahustatud koor. Sega kohv ja liköör. Kasta küpsised ükshaaval kohvi-liköörisegusse (hästi korraks) ja aseta serveerimisalusele esimene kiht küpsiseid. Määri peale kolmandik kreemist. Tee nii veel 2 kihti. Keskmise kihi vahele laota viiludeks lõigatud maasikaid. Lase tordil imbuda ja maitsestuda külmkapis vähemalt 5 tundi kuni üleöö (mida kauem, seda parem). Enne serveerimist puista üle kakaoga või kaunista maasikatega.

Kaneelimuffinid kreeka pähklitega

Need värsked ja soojad muffinid sobivad hästi pühapäeva hommikusse, kaneel ja pähkel annavad mõnusa maitse ja täidavad kodu idüllilise aroomiga. Suurim kunst on muffinid õigeaegselt välja võtta, kuna pähkel on niigi selline "kuiv" lisand, siis on oluline mitte koogikesi üle küpsetada, sest vastasel juhul jääb tulemus puine.


2 muna

2 dl suhkrut

100 g hakitud kreeka pähkleid

200 g maitsestamata toorjuustu

100 g sulatatud võid

5 dl nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

2 tl kaneeli

Kaunistuseks:

0,5 dl kaneeli

0,5 dl suhkrut

Vahusta munad suhkruga. Lisa toesoe toorjuust. Sega munavahu hulka ka sulatatud ja jahutatud või. Teises kausis sega jahu küpsetuspulbri, pähklite ja kaneeliga. Sega kuivainesegu munavahuga ja tõsta pabervormidega kaetud muffinivormi pesadesse. Sega suhkur kaneeliga ja puista muffinitele. Küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit.

Thursday, July 9, 2009

Banaanimuffinid

"Vaatamata" asjaolule, et need muffinid on väga tervislikud, maitsevad need nii suurtele kui väikestele. Enamasti küpsetangi neid hommikusöögiks või kui läheme kuhugi, kus on palju lapsi, kuna kõigele lisaks on nad ka väga kõhtutäitvad.



1,5 dl nisukliisid

3 dl grahamjahu

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl soodat

1 dl õli

1 spl tumedat siirupit (Dan Sukker)

1 muna

4 banaani

1,5 dl hapupiima või maitsestamata jogurtit

1,5 dl fariinsuhkrut

Sega omavahel kuivained. Teises kausis sega õli, siirup, muna, kahvliga püreestatud banaanid ning maitsestamata jogurt. Lisa teise kausi sisu kuivainetele ja sega (mida vähem segad, seda parem). Vala tainas paberiga kaetud muffinipanni pesadesse ja küpseta 190 kraadi juures 20-25 minutit (katsu tikuga, kas muffinid on valmis).

Sinepine sealihakaste

Et suvi on suur ringirändamise ja väljas/külas söömise aeg, siis on siia kirjutamisse juba paras paus sisse jäänud. Katsun nüüd vaikselt oma võlgasid likvideerima hakata.
Kõigepealt üks mõnus kreemjas kaste, kus sellisele klassikalisele lihasöögile annavad värskust juurde pirnid.



500 g tükeldatud sealiha

2 pirni

1,5 spl nisujahu

1,5 dl lihapuljongit

1 dl hapukoort

2 spl sinepit (nt Felixi Inglise sinep)

1 tl estragoni

soola

pipart

õli

Pruunista pannil õlis sealiha tükid. Lisa tükeldatud pirnid ja kuumuta mõni minut. Puista jahu, sega kiirelt läbi. Lisa puljong, sega ja lase kaste keema. Keeda umbes 5 minutit. Lisa hapukoor, sinep ja sega korralikult läbi. Lõpuks maitsesta soola, pipra ja estragoniga. Kuumuta keemiseni. Serveeri koos kartulite ja toorsalatiga.

Thursday, June 25, 2009

Banaani-hapukoorekook

Ülilihtne kook ja enamik koostisainetest on ilmselt kõigil kodus olemas. Kõige parem on kook siis, kui ta on hästi läbi tõmmanud. Retseptis on kirjas, et põhi tuleb küpsetada ahjuplaadil ja siis kolmeks lõigata, aga mina tegin põhja lihtsalt pooleks, kuna kolmekordne kook oleks tulnud väga kitsas.







Põhi:


2 muna

2 dl hapukoort

2 dl suhkrut

3 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

2 tl kakaod


Täidis:

500-600 g hapukoort

3 banaani

(paar spl-i suhkrut)

Kaunistuseks:

1 dl hapukoort

1 sl suhkrut


kakaod

Põhja valmistamiseks vahusta munad suhkruga. Lisa hapukoor ning eelnevalt omavahel segatud küpsetuspulber, kakao ja jahu. Töötle ühtlaseks tainaks ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures 10 minutit. Lase valmis põhjal jahtuda ning lõika kolmeks võrdseks tükiks. Tõsta esimene põhi serveerimisalusele ja kata kolmandikuga täidise hapukoorest (mina segasin sinna ka mõned supilusikad suhkrut). Kata poolega kooritud ja viilutatud banaanidest. Tõsta peale teine põhi, pane taas kolmandik hapukoorest ja pool banaaniviiludest. Kata kolmanda põhjaga ning määri viimase kolmandiku hapukoorega. Lase koogil järgmise päevani külmas seista. Enne serveerimist kata kaunistuseks mõeldud hapukoore-suhkru seguga ning sõelu peale kakod (mina sulatasin kakao asemel 50 g šokolaadi koos killukese või ja vahukoorega).

Thursday, June 18, 2009

Täidetud paprikad

See on üks lihtne hakklihatoit, mis maitseb tervele perele. Valmistamise juures nõuab ilmselt kõige rohkem aega paprikate puhastamine. Mina teen nii, et lõikan paprikalt nö katuse maha, võtan sõrmedega seemneread välja ja üksikud seemned uhan veega välja, seejärel keeran kaunad kummuli nõrguma. Toidu õnnestumise seisukohalt on kindlasti oluline, et paprikad oleksid värsked, mahlased ja magusad.



6 suuremat paprikat

700 g hakkliha

1 muna

0,5 kotti keedetud riisi

pipar

sool

õli

Hakkliha segada keedetud riisi, muna ja maitseainetega. Seejärel puhastada paprikad ja täita need hakklihamassiga. Siis tõsta nad õliga määritud ahjuvormi ja küpsetada 185 kraadises ahjus 1 tund.

Wednesday, June 17, 2009

Šokolaaditäidisega kringel

Võtsin siis ka ette kringliteo, see kukkus üllatavalt hästi välja, ilmselt nüüd on mind mõneks ajaks haaranud pärmitaigna vaimustus. Kringel oli parim muidugi kergelt ahjusoojana, kuigi täidis andis talle mõnusa mahlakuse, muutus ta järgmiseks päevaks ikka natuke kuivaks. Peab proovima ilmselt erinevaid säilitamise nippe.



Tainas:

50 g toasooja pärmi

4 dl käesooja piima

200 g toasooja võid

ca 1 kg jahu

4 toasooja muna

4 spl suhkrut

1 tl soola

Täidis:

200 g võid

1 dl kakaopulbrit

2,5 dl suhkrut

Määrimiseks:

1 muna

Kaunistamiseks:

tuhksuhkrut

Mina tegin kringlit oma pere jaoks, sel juhul piisas täiesti poolest antud kogusest.
Hõõru pärm soola ja suhkruga vedelaks. Lisa käesoe piim ja pool jahust, sega läbi. Sõtku tükkidena hulka toasoe või, siis ükshaaval munad ja ülejäänud jahu. Sõtku senikaua, kuni tainas lööb kausi servade küljest lahti. Kata rätikuga ja jäta üheks tunniks kerkima. Täidise tarvis sega toasoe või kakao ja suhkruga. Rulli tainas piklikuks nelinurgaks. Määri täidis peale ja rulli tainaplaat tihedalt kokku. Lõika rull kaheks ja tõsta mõlemad pooled küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja põlmi kokku palmikuks. Kinnita otsad, et täidis välja ei voolaks. Keera palmik hobuserauakujuliseks või vormi kringliks, määri pealt munaga. Küpseta 175 kraadises ahjus 30-40 minutit, kuni kringel on kauni värviga. Lase rätiku all jahtuda ja puista tuhksuhkruga üle.

Sunday, June 14, 2009

Lõhe-koorekaste(pasta)

Tegin üle pika aja ühte vana lemmikut, värskendasin veidi komponente ja kokkuvõttes tuli söök veel parem kui algselt. Kastme võib segada pasta sisse, aga mina jätsin seekord ta eraldi ja serveerides tõstsin lihtsalt pasta peale.


300 g lõhefileed

100 g krevetinuudleid

1 purk Rama köögikoort

1 sibul

1 küüslauguküüs

100 g lõhe-kreveti Merevaiku

tilli

sidrunipipart

soola

Haki sibul ja küüslauk hästi peeneks. Sulata krevetinuudlid. Tükelda lõhefilee. Kuumuta sibul ja küüslauk pannil õlis kergelt läbi, lisa lõhetükid ja maitsesta sidrunipipraga. Lisa köögikoor ja Merevaik, kuumuta juustu sulamiseni. Viimasena lisa krevetinuudlid. Maitsesta soola ja tilliga. (Nüüd võib kastme lisada ca 300 grammile keedetud Tagliatelle pastale).

Vaarika-juustukook

Pisikese 7-kuu sünnipäeva puhul tegin valge šokolaadiga ja vaarikatega juustukooki. Transpordi käigus sai tordi väljanägemine väheke kannatada, aga maitset see ei rikkunud. Tavaliselt suhtun skeptiliselt riivitud sidruni kooresse (panen reeglina vähem, kui retseptis ette nähtud), aga selle koogi puhul oli see nüanss küll väga omal kohal, sulandudes oivaliselt magusa šokolaadi ja hapukate vaarikatega.


Põhi:

200 g Digestive küpsiseid

100 g sulatatud võid

Täidis:

400 g maitsestamata toorjuustu

1,5 dl suhkrut

2 muna

1 sidruni riivitud koor

3 dl vaarikaid

50 g valget šokolaadi

3 dl hapukoort

3 spl suhkrut

Kaunistamiseks:

50 g valget šokolaadi

vaarikaid

Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja. Küpseta 175 kraadi juures 5-6 minutit. Täidise tegemiseks vahusta omavahel toasoe toorjuust, suhkur, munad ja riivitud sidrunikoor. Sega hulka vaarikad ja vala täidis koogipõhjale. Küpseta 30-35 minutit. Sulata valge šokolaad veevannil. Sega hapukoor suhkruga ja lisa sulatatud šokolaad. Määri ettevaatlikult koogile. Küpseta veel 15-20 minutit. Lase koogil jahtuda ja pane üheks ööks külma. Kaunista vaarikate ja riivitud valge šokoaadiga.