Saturday, May 31, 2014

Šokolaadi fondant

Tegemist on küll ühe vana retseptiga, aga tahtsin uue ja suvisema pildi teha  ja siis mõtlesin, et hea oleks seda retsepti meenutada juba ka, kuna see on ideaalne magustoit, mida lihtsa vaevaga valmistada ja kuna valmimine võtab nii vähe aega, siis on seda võimalik teha ka siis, kui külalised juba kohal on. Seda šokolaadist hõrgutist võib teha nii keraamiliste vormide kui muffinipanniga. Ise kasutasin creme brulee vorme ja antud kogusest tuli 4 magustoitu. Fondant peab jääma servast kergelt tahkeks küpsenud ja keskelt veidi vedel. Küpsetamisaeg sõltub kindlasti ahjust, seega vajab kunst vormid õigel ajal ahjust välja võtta ilmselt natuke katsetamist. Lisaks tuleks meeles pidada, et peale ahjust välja võtmist küpseb fondant tegelikult veel natuke edasi, seega parem on võtta magustoit ahjust välja natuke varem kui natuke hiljem. Serveerisin maiust jäätisega ja tulemus oli suussulav.



100 g tumedat šokolaadi

100 g võid

3 muna

1 dl suhkrut

0,9 dl nisujahu

Sulata või ja tume šokolaad vesivannis. Vahusta munad suhkruga ja kalla pool vahustatud munadest sulanud šokolaadi-võisegu hulka. Sega aeglaselt ja samal ajal sõelu hulka ka jahu. Lisa taignale ettevaatlikult teine osa munavahust.Vala tainas 4 vormi ning küpseta 200 kraadises ahjus ca 10-12 minutit. Lase natuke jahtuda ja serveeri jäätisega.

Wednesday, May 28, 2014

Rabarberijäätis

Nüüd üks antud hooaeg imehästi sobiv jäätise retsept. Magusasse jäätisesse toovad vaheldust hapukad rabarberi triibud.
 

200-250 g rabarberit

1,5 dl suhkrut

600 ml vahukoort

300 g suhkruga kondenspiima

Keeda kooritud ja tükeldatud rabarber koos suhkruga moosiks, jäta jahtuma. Vahusta koor ja sega kondenspiimaga. Tõsta segu (kaanega suletavasse) nõusse. Viimaseks nirista segu peale jahtunud moos, sega paari tõmbega läbi. Pane karbile kaas peale ja tõsta vähemalt 4 tunniks sügavkülma.

Wednesday, May 21, 2014

Rabarberikook martsipaniga

Kuigi mul pole oma viimaste aastate lemmikust juustukoogist rabarberiga (http://helenahobi.blogspot.com/2010/05/juustukook-rabarberiga.html ) ikka veel tüdimus peale tulnud, siis vahelduseks otsustasin ühte uut rabarberikoogi retsepti proovida. Ka siin on tegemist hästisobiva magus-hapu kooslusega. Kujutan ette, et magusa martsipani peale sobivad imehästi ka hapud õunad, aga praegusel hooajal siis selline rabarberiga variant.


Põhi:

150 g toasooja võid

1 dl tuhksuhkrut

2 munakollast

3,5 dl jahu

1/2 tl soola

Täidis:

250 g martsipani

2 muna

1 sl rummi

250 g rabarberit

Põhja tegemiseks vahusta toasoe või tuhksuhkruga, lisa munakollased ja vispelda ühtlaseks. Seejärel sega jahu soolaga ja lisa tainale, sega korralikult läbi. Kata saadud massiga 26 cm läbimõõduga võitatud koogivormi põhi ja ääred (kusjuures mina jätsin natuke tainast alles, sest tundus, et muidu tuleb põhi liiga paks). Täidisega tegemiseks lase martsipan, munad ja rumm saumiksriga ühtlaseks massiks, vala see koogipõhjale. Kõige pealt kata kook puhastatud ja tükeldatud rabarberiga. Küpseta 200 kraadises ahjus ca 30-35 minutit.

Tuesday, April 22, 2014

Jäätis Geisha šokolaadiga

Et terrassil istudes võib arvata, et suvi on saabunud, siis siin on üks imelihtne jäätise retsept. Mulle endale väga meeldivad erinevad lisandid ja krõmpsuvad tükid jäätise sees (šokolaad, küpsised jms) ja Geisha šokolaad sobib oma krõbeda koore ja pehme täidise poolest imehästi ühe suvise maiuse sisse.
 

6 dl vahukoort

1 purk suhkruga kondenspiima

150 g Geisha šokolaadi

Vahusta koor (ära üle vahusta), lisa kondenspiim ja sega läbi.  Haki šokolaad ning sega see kooresegu hulka. Vala segu kaanega suletavasse karpi ja aseta vähemalt viieks tunniks sügavkülma. Enne serveerimist lase jäätisel natuke toatemperatuuril seista.

Paneeritud seašnitsel

Tegin seekord šnitslit hoopis välisfileest ja tänu paneeringule jäi ka ilma rasvata liha ikkagi mõnusalt mahlane. Praadimise aeg oli lühike, kuna lõikasin lihast üsna õhukesed viilud.


ca 1 kg sea välisfileed

soola

musta pipart

Paneering:

3 muna

jahu

riivsaia

Lõika lihast parajad viilud ja klopi lõigud lihahaamriga peenemaks. Maitsesta mõlemalt poolt soola ja musta pipraga. Paneeringu tegemiseks klopi ühes nõus lahti munad, teise vala jahu ja kolmandasse riivsai. Tõsta iga lihatükk (mõlemat pidi) esmalt jahusse, seejärel muna segusse ja viimaseks riivsaia sisse. Prae õlisel pannil, kuni liha on mõlemalt poolt kuldpruun.

Sunday, April 20, 2014

Šokolaadi-toorjuustukook vaarikatega

Minu blogis on üks üsna sarnase mõttega retspet juba olemas (mustikatega šokolaadi-juustukook), aga toorkord sai alumine kiht kaks korda paksem kui juustukoogi osa. Selle koogi puhul tahtsin just, et kõik kihid oleks enam-vähem võrdse paksusega, seetõttu mugandasin originaalretsepti üsna tugevalt. Alumiseks kihiks on šokolaadine brownie põhi, seejärel kreemjas toorjuustukate ja viimaseks õhuline vahukoor. Mul ei ole kunagi meeles võid varem külmakapist välja tõsta, seetõttu kasutan pehme või saamiseks hoopis mikrolaineahju (lasen võil seal ca 15 sekundit soojeneda).


Põhi:

100 g tumedat šokolaadi

100 g toasooja pehmet võid

1 dl suhkrut

2 muna

1 dl nisujahu

Toorjuustukate:

550 g toorjuustu

1,5 dl suhkrut

3 muna

Vahukoorekate:

2 dl vahukoort

2 sl suhkrut

2 dl külmutatud vaarikaid

Sulata šokolaad ja jäta hetkeks jahtuma. Samal ajal vahusta pehme või suhkruga, lisa vahustamist jätkates munad. Sega juurde nisujahu ja viimasena ka sulatatud šokolaad. Vala segu küpsetuspaberiga kaetud 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Järgmise kihi tegemiseks vahusta toasoe toorjuust suhkruga, lisa vahustamist jätkates munad. Vala saadud segu ettevaatlikult šokolaadisele põhjale. Küpseta 175 kraadi juures ca 40 minutit. Tõsta jahtunud kook vähemalt 4 tunniks külmkappi tahenema . Enne serveerimist kata kook vaarikase vahukoorega. Selleks sulata vaarikad ja vispelda nad püreeks (ma ei kasutanud meelega saumiksrit, et segu liiga vedel ei saaks). Vahusta koor suhkruga ja sega seejärel ettevaatlikult vaarikapüreega kokku. Kata kook saadud seguga ja kaunista vastavalt soovile kas vaarikate või šokolaadiga.

Praetud kanaliha mee- ja sojakastmes

Järgneva ülilihtsa retsepti leidsin Rannamõisa blogist. Sama retsepti saab ilmselt väga edukalt ära kasutada ka grillimisel. Toit valmib väikse vaevaga ja kiirelt, kuna eelneva marineerimise asemele tuleb kastet lihale määrida küpsemise ajal. Tänu kintsuliha kasutamisele jääb tulemus hästi mahlane.


800 g kana kintsuliha

soola

Kaste:

2 sl sojakastet

4 sl sidrunimahla

3 tl toorjuustu

2 tl mett

1 sl majoneesi

Pane kõik kastme koostisosad kaussi ja vispelda või mikserda ühtlaseks. Maitsesta lihatükid mõlemalt poolt kergelt soolaga. Seejärel aseta nad kuumale õlisele pannile. Prae ühelt poolt seni, kuni liha on kenasti kuldpruun. Keera liha ümber ja määri küpsenud poolele heldelt kastet. Küpseta seni, kuni liha on ka teiselt poolt kenasti kuldpruun ja seest küps.

Tuesday, April 1, 2014

Kodujuustusalat

Kunagi ühele sõbrannale koostatud toitumiskava sirvides jäi silma, et hommikuks soovitati tihtilugu muna ja kodujuustu. Sellest ajast jäi mulle endale ka kuidagi see idee külge ja et natuke vaheldust tuua, keerasin kokku kerge salati, mis on siiani sage toit minu hommikusöögilaual. Kurki võib asendada avokaado, tomati või muu sellisega.


400 g kodujuustu

1 pikk kurk

150 g lumekrabipulkasid

12 vutimuna

soola, musta pipart

Tõsta kodujuust kaussi, lisa tükeldatud kurk ja krabipulgad. Viimasena lisa keedetud, kooritud ja poolitatud vutimunad. Maitsesta soola ja musta pipraga.

Thursday, March 27, 2014

Bruschettad

Niisiis, kui kunagi oli mul suur bruschetta vaimustus, mis vahepeal maha jahtus, siis nüüd sõbranna juures neid üle pika aja taas süües, tuli mulle meelde, miks nad mingil hetkel mu suured lemmikud olid: lihtsad, maitsvad, saab valmistada paljude erinevate katetega ja sobivad pakkuda igal ajal (nii eelroaks, hommikusöögiks jne). Siin siis üks klassikaline variant tomati ja mozzarella juustuga.


1 päts ciabattat

1 väiksem purk pestot (punast või rohelist)

3 tomatit

150 g mozzarella juustu

1 pott basiilikut (näiteks punase ja rohelise segu)

soola ja musta pipart

Lõika ciabattast parajad viilud ja määri igale viilule pestot. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Katte tegemiseks haki tomat kuubikuteks, lõika mozzarellast võimalikult väiksed tükid, ja haki basiilik, sega need omavahel kokku ja maitsesta soola ja musta pipraga. Tõsta segu sajadele ja küpseta 200 kraadi juures ca 10 minutit (kuni saiad on kuldsed ja juust kergelt sulanud).

Tuesday, March 25, 2014

Punase veini kaste

Seda kastet teen tihtilugu ahjuliha juurde. Maitsestamise osas soovitan võtta asja loominguliselt ja teha nii nagu endale parem tundub, mina näiteks lisan viimasena alati paar lusikatäit vedelat mett, et kaste liiga hapukas ei jääks.
 

2 dl lihapuljongit

2 dl punast veini

50 g võid

2 sl nisujahu

kuivatatud rosmariini

musta pipart

sojakastet

vedelat mett

Keeda puljongit ja veini tasasel tulel ca 5 minutit. Sulata kastruli põhjas või ja lisa jahu, sega korralikult läbi. Lisa pidevalt segades puljongi-veini segu ja keeda mõni minut. Tõsta kastrul tulelt ja maitsesta kaste rosmariini, pipra, sojakastme ja meega. (sojakastme lisamisel olla ettevaatlik, et tulemus liiga soolane ei saaks)