Wednesday, September 9, 2009

Peekonikotletid

Kui kotletid maitsevad, aga pliidi ääres pannil praadimine tundub tüütu, siis siin on olukorrale mugav lahendus. Mina raputasin veel vahetult enne serveerimist toidule peale riivitud parmesani.



125 ml kaerahelbeid

250 ml vett

soola

pipart

500-600 g hakkliha

1 muna

150 g peekonit

riivitud parmesani

Leota kaerahelbeid vees. Seejärel kalla suurem osa veest ära ja maitsesta mass soola ja pipraga. Lisa muna ja hakkliha. Sega või sõtku käega ühtlaseks tainaks. Vormi kotletid, keera igaühe ümber viil peekonit, kinnita hambaorgiga (mina ei kinnitanud, kuna asetasin kotletid ahjuvormi tihedalt üksteise vastu). Küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit. Raputa üle riivitud juustuga.

Banaani-kookose juustutort

Hetkel, kui ma seda retsepti nägin, oli selge, et siit tuleb üks uus lemmikkook. Arvasin lihtsalt, et kui kõik head asjad: laim, kookos, banaanid, rumm kokku segada, peab tulemus vääriline olema ja ma ei pidanud pettuma. Tort tasub valmis küpsetada eelmisel päeval ja vahetult enne serveerimist võiks vahukoorega kaunistada.


Põhi:

200 g Digestive küpsiseid

75 g võid

1,5 dl kookoshelbeid

Täidis:

400 g maitsestamata toorjuustu

1 dl hapukoort

1,5 dl fariinsuhkrut

3 muna

4 banaani

1,5 dl röstitud kookoshelbeid

3 sl tumedat rummi

1 laimi mahl

Kaunistamiseks:

2 dl vahukoort

1 sl suhkrut

3 sl röstitud kookoshelbeid

2 laimi

Sulata või, sega purustatud küpsiste ja kookoshelvestega. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi põhja ning pane 1 tunniks külma. Rösti täidise ja kaunistamise jaoks kasutatavaid kookoshelbeid kuival kuumal pannil pidevalt segades 2-3 minutit, kuni need muutuvad kuldpruuniks. Täidise tegemiseks vahusta toesoe toorjuust, hapukoor ja fariinsuhkur. Lisa lahtiklopitud munad, kookoshelbed, purustatud banaanid, rumm ja laimi mahl. Tõsta segu põhjale ja küpseta 175 kraadi juures 50 minutit. Lülita ahi välja, ava uks ja lase koogil 1 tund ahjus jahtuda. Hoia vähemalt 4 tundi kuni üleöö külmkapis. Kata tort vahetult enne serveerimist suhkruga vahustatud koorega. Kaunista röstitud helveste ja laimiviiludega.


Thursday, September 3, 2009

Kana-kodujuustulasanje

Tahtsin ühte tomati-kodujuustulasanjet teha, et tunne oli, et asi võib veidi lahja jääda, siis lisasin tomatikastmesse kanafileed. Suvikõrvitsa otsustasin juurde panna mahlasuse eesmärgil ja peab ütlema, et tulemus jäi tõesti maitsev.


12 lasanjeplaati

Kana-tomatikaste:

1 sibul

2 küüslauguküünt

500 g kanafileed

1 suvikõrvits

2 purki (ca 400 g) purustatud tomateid ürtidega

õli

soola

musta pipart

chilli & lime maitseainet

Juustukaste:

700-800 g kodujuustu

100 g riivitud juustu

hakitud tilli

aroomisoola

Peale:

100 g riivitud juustu

parmesani

Haki sibul ja küüslauk ning kuumuta õlis klaasjaks. Lisa väikesteks tükkideks lõigatud kanafilee ja pruunista. Koori suvikõrvits ja riivi see ribadeks. Lisa suvikõrvits kanale ja kuumuta neid pidevalt pidevalt segades paar minutit. Seejärel lisa tomatikonservid ja lase kastmel keema tõusta. Alanda kuumust, lisa maitseained ja hauta ilma kaaneta 10-15 minutit. Juustukastme tarvis sega riivitud ja kodujuust, maitsesta aroomisoola ja tilliga. Pane ahjuvormi põhja kiht kana-tomatikastet ning kata kolme lasanjeplaadiga, mille peale aseta kiht kodujuustukastet. Jätka kihtidega, kuni kõik ained on otsas, viimaseks kihiks jäta kana-tomatikaste. Puista peale riivitud juustu ja intensiivsema maitse saamiseks natukene parmesani. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.

Monday, August 31, 2009

Seene-peekonikaste

Et hooaeg on selline, lisan siia ühe seenekastme. Toit valmib väga kiiresti, kõige aeganõudvam osa ongi koostisosade hakkimine. Olen kastet aastaid teinud, eile siis üritasin jälgida koguseid, aga kui kaste tundub siiski liiga paks tulevat, võib natuke piima juurde lisada.



300 g seeni (nt šampinjone)

250 g peekonit

1 sibul

2 spl jahu

500 ml piima

2 spl merevaiku

soola

pipart

Haki sibul ja peekon kuubikuteks, viiluta seened. Pruunista pannil peekon ja sibul. Viimaseni lisa seened ja prae kergelt läbi. Puista segule peale jahu, sega kiirelt läbi ja lisa piim. Lase kaste keema, seejärel lisa merevaik ja maitseained. Sega juustu sulamiseni. Serveeri koos kartulite ja värske salatiga.

Tuesday, August 25, 2009

Vaarika-kohupiimakook

Selle retsepti sain oma sõbrannalt, kes sai selle oma sõbrannalt, seega tervitused temale. Seda kooki võib teha erinevate marjadega ja juba homme plaanin mustikatega katsetada. Tegemine ise on imelihtne ja võtab vähe aega. Kook on minu meelest parim veidi jahtununa.



Põhi:

0,5 pakki Juubeli tordipulbrit

50 ml jahu

0,5 tl küpsetuspulbrit

100 ml kookoshelbeid

100 g võid

Täidis:

500 g kohupiima

200 g hapukoort

3 muna

1,5 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

200 g vaarikaid

Sega omavahel tordipulber, jahu, küpsetuspulber, kookoshelbed ja või, näpi purutaoliseks massiks. Seejärel puista 2/3 purust võitatud lahtikäivasse küpsetusvormi. Vala peale täidis omavahel segatud kohupiimast, hapukoorest, munadest ja suhkrust. Kata kook vaarikatega ning seejärel ülejäänud puruga. Küpseta 200 kraadi juures u 45 minutit.

Tuesday, August 18, 2009

Liköörimuffinid

Need hõrgud muffinid sobivad ideaalselt kohvi kõrvale. Ise lisaksin järgmisel korral veel hakitud mandleid või pähkleid, siis saaks maitse veelgi rikkalikum. Glasuuri kohta oli retseptis öeldud, et määrida jahtunud muffinitele, siis tegelikult proovisin ühele soojale muffinile seda ka määrida ja tulemus jäi vahvam, nimelt glasuur hakkas nagu kergelt mööda kooki alla voolama.


100 g tumedat šokolaadi

100 g võid

1,5 dl suhkrut

2 muna

1 dl kohvilikööri

5,5 dl nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

näpuotsatäis soola

Glasuur:

2 dl tuhksuhkrut

2 sl võid

2 sl likööri

Sulata šokolaad koos või ja suhkruga madalal kuumusel, sega aeg-ajalt. Lase veidi jahtuda. Klopi ükshaaval hulka munad ja siis ka liköör. Sega jahu, küpsetuspulber ja sool eraldi kausis ning lisa šokolaadisegule. Tõsta tainas pabervormidega vooderdatud muffinipanni pesadesse. Küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit. Glasuuri tegemiseks sega tuhksuhkur, või ja liköör ning määri jahtunud muffinitele.

Feta - hakklihavorm

Hästi lihtne argiõhtu ahjuvorm, natukene erilisemaks aitab seda muuta fetajuust, mida mina lisasin natuke rohkem, kui retseptis ettenähtud.


300 g makarone

400 g hakkliha

1 sibul

2 küüslauguküünt

1 purk (400 g) purustatud tomateid

1 dl vett

100 g fetajuustu

150 g riivjuustu

2 tl paprikapulbrit

pipart

soola

Keeda makaronid pehmeks. Pruunista hakkliha koos peenestatud küüslaugu ja sibulaga. Sega hulka vesi, purustatud tomatid ning fetajuust. Maitsesta paprikapulbri, soola ja pipraga. Pane hakklihasegu ja makaronid ahjuvormi, sega läbi ja raputa peale riivitud juust. Küpseta 180 kraadi juures 20 minutit.

Monday, August 10, 2009

Väikesed vaarikakoogid

Nende kookide puhul on hea see, et nad saab valmis teha kasvõi mitu päeva varem (kuna säilivad sügavkülmas). Olen neid viimasel ajal kohe mitu korda teinud, kuna selliste palavate ilmadega on nad mõnusalt jahutavad. Kuigi küpsisesegu muffinivormi saada on paras nikerdamine ja retseptis antud küpsisekogusest minul ei piisanud (ilmselt saaks ka õhema kihi teha, aga siis võtaks see vist veel rohkem aega), on tulemus igati pingust väärt, sest maitse jääb kuninglikult kreemjas.


Põhi:

100 g kaeraküpsiseid

50 g hakitud kreeka pähkleid

50 g võid

Täidis:

120 g vaarikaid

200 g maitsestamata toorjuustu

1 purk suhkruga kondenspiima

2 dl vahukoort

Sega kokku sulatatud või, purustatud küpsised ja hakitud pähklid. Võta 10 paberist muffinivormi ja aseta need muffinipanni pesadesse. Suru küpsisesegu vormide põhja ja äärtele. Püreesta vaarikad. Vahusta toasoe toorjuust, lisa kondenspiim, vaarikapüree ja vahustatud koor, sega läbi. Tõsta segu vormidesse, pane sügavkülma ja hoia seal vähemalt 5 tundi kuni üleöö. Võta koogid välja 15-30 minutit enne serveermist ja kaunista pealt vaarikatega.

Rummipallid

Et korra sai juba küpsise lainele end häälestatud, jätkame sama teemaga. Neid kooke on jällegi ülilihtne teha ja peamine minu meelest on see, kaua nad külmas saavad seista. Esimesel õhtul olid nad seest veidi pehmed, aga järgmistel päevadel olid nad korralikult läbi külmunud ja imehead soojal suveõhtul näksida. Kakaod soovitan kindlasti kasutada "õiget" kakaopulbrit, mitte igasugu kakaojoogipulbreid, vastasel korral jäävad pallid liiga heledad.


3 pakki küpsiseid

100 g võid

2 dl suhkrut

3 muna

3 sl kakaopulbrit

1 pudel (3ml) Dr Oetkeri rummiessentsi

Kaunistamiseks:

nööbikomme

Purusta kaks pakki küpsiseid - soovitavalt köögikombainis või siis kilekotti pandult pudrunuiaga. Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sõelu hulka kakao. Sega juurde küpsisepuru ja essents. Purusta ülejäänud pakk küpsiseid purukatte jaoks. Vormi segust näppude vahel pallikesed, veereta neid küpsisepurus ja vormi kookideks. Vajuta komm iga koogi keskele. Aseta külmkappi ja lase seal vähemalt 5 tundi seista.

Maasika-küpsisetort

Selle koogi koostisosad on tõeliselt klassikalised, vorm aga mitte. Kooki on ülimalt lihtne teha ja sellega saavad edukalt hakkama ka lapsed. Retseptis antud 200 grammi Lehmakese komme asendasin 100 grammi valge (maasika-küpsise tükkidega) šokolaadiga.


3 pakki küpsiseid

500 g maasikaid

400 g kohupiimapastat

100 g valget šokolaadi

0,5 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

4 dl vahukoort

Kaunistamiseks:

2 dl vahukoort

2 sl suhkrut

0,5 tl vanillisuhkrut

maasikaid
Pudista küpsised näppude vahel kaussi. Poolita maasikad ja lõika šokolaad väikesteks tükkideks. Vahusta koor suhkru ja vanillisuhkruga. Sega juurde kohupiimapasta. Lisa küpsised, maasikad ja šokolaad ja sega ühtlaseks massiks. Suru segu toidukilega vooderdatud kaussi (või koogivormi) ja hoia üleöö külmkapis. Kummuta tort serveerimisalusele. Vahusta koor suhkrutega. Kaunista tort vahukoore ja maasikatega.