Üks päev poes käies jäi mulle silma halvaa riiul. Hakkasin mõtlema, et millal ma viimati halvaad sõin ja ei suutnudki meenutada, aga mäletan hästi, et lapsepõlves sai sellega ikka maiustatud. Pokaali-magustoidud on väga hea lahendus, kui näiteks sõbranna on kohvile tulemas. Kahe inimese jaoks suurt kooki pole väga mõtet küpsetada, aga selliste magustoitude puhul on imelihtne teha täpselt paras kogus. Kui halvaa ei ole eriline lemmik, siis võib selle siit magustoidust lihtsalt välja jätta.
300 g külmutatud kirsse + 2 sl suhkrut
1 sl maisitärklist + 2 sl külma vett
2 dl vahukoort + 2 sl suhkrut
2,5 dl paksemat maitsestamata jogurtit
5 sl kamajahu
70 g halvaad
Pane kirsid pott, lisa suhkur ning kuumuta nõrgal kuumusel, kuni kirsid on sulanud. Suurenda kuumust ja lase 5 minutit podiseda. Sega maisitärklis veega ning lisa marjadele, sega kuni kaste pakseneb ja tõsta pott tulelt. Lase jahtuda. Vahusta koor suhkruga, sega juurde jogurt, kamajahu ja murendatud halvaa. Tõsta pokaalidesse kihiti kirsid ja vaht, serveeri.
Thursday, October 29, 2015
Monday, October 12, 2015
Beseerull vaarikatega
Beseerulli olen varemgi küpsetanud, aga nüüdseks on retsept selline, mida teistega jagada tahaks. Üldiselt olen selliste tainastega sõber ja Brita kook on mul näiteks endal üks suur lemmik, aga beseerulli osas mäletan küll, et esimene tegu läks aia taha, välimus tuli väga ilus ja pealt sai krõbe, aga seest oli besee ikka täiesti toores. See konkreetne retsept on siis pealt krõbedate mandlilaastudega, sees on kreemine vahukooretäidis ja magusust tasakaalustavad vaarikad.
50 g mandlilaaste
4 munavalget
220 g suhkrut
1 sl sidrunimahla
1 sl maisitärklist
Täidis:
0,5 dl suhkrut
2 dl vahukoort
100 g toorjuustu
(külmutatud) vaarikaid
Rösti mandilaastud kuumal, kuival pannil kergelt pruunikaks (sega pidevalt ja jälgi, et laastud kõrbema ei lähe). Vahusta kergelt munavalged, vahstamist jätkates lisa järk-järgult suhkur (220g), jätka kuni tulemuseks on läikiv, tugev mass (kui seda tõsta, siis moodustuvad nö tipud). Sega käsitsi juurde sidrunimahl ja tärklis. Määri tainas ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ( 30 x 40 cm) ja raputa peale röstitud mandlilaastud. Küpseta 170 kraadises ahjus ca 20 minutit. Ahjust välja võttes kummuta beseeplaat tagurpidi puhtale küpsetuspaberile, eemalda küpsetamisel abiks olnud paber ja lase beseel täielikult jahtuda. Vahusta koor suhkruga ja sega juurde toasoe toorjuust. Kata besee täidisega (jäta ülemine serv veidi vabaks), puista peale vaarikad. Keera besee küpsetuspaberi abil rulli.
50 g mandlilaaste
4 munavalget
220 g suhkrut
1 sl sidrunimahla
1 sl maisitärklist
Täidis:
0,5 dl suhkrut
2 dl vahukoort
100 g toorjuustu
(külmutatud) vaarikaid
Rösti mandilaastud kuumal, kuival pannil kergelt pruunikaks (sega pidevalt ja jälgi, et laastud kõrbema ei lähe). Vahusta kergelt munavalged, vahstamist jätkates lisa järk-järgult suhkur (220g), jätka kuni tulemuseks on läikiv, tugev mass (kui seda tõsta, siis moodustuvad nö tipud). Sega käsitsi juurde sidrunimahl ja tärklis. Määri tainas ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ( 30 x 40 cm) ja raputa peale röstitud mandlilaastud. Küpseta 170 kraadises ahjus ca 20 minutit. Ahjust välja võttes kummuta beseeplaat tagurpidi puhtale küpsetuspaberile, eemalda küpsetamisel abiks olnud paber ja lase beseel täielikult jahtuda. Vahusta koor suhkruga ja sega juurde toasoe toorjuust. Kata besee täidisega (jäta ülemine serv veidi vabaks), puista peale vaarikad. Keera besee küpsetuspaberi abil rulli.
Sunday, October 4, 2015
Sidruni-õunakook
Sügisel on üks mu lemmikuid asju pidevalt valmivad õunad, mulle meeldib neid niisama süüa, mulle meeldivad ahjõunad, õunakoogid, õunapirukad, õunamoos, õuntega saiavorm jne jne. See kook on väga lihtne, aga tulemus tuli igatepidi mõnus: krõbedad ääred, läikiv kate, mahlane sisu ja väikse üllatuse annab sööjate jaoks kindlasti särtsakas sidrun.
250 g võid
2,5 dl suhkrut
4 muna
2,5 dl jahu
2 pk Meira mandlipulbrit (või 160 g jahvatatud mandleid)
1 suurem sidrun
5 hapukat õuna
2 sl Demerara suhkrut
(tuhksuhkrut)
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega juurde jahu ja mandlipulber. Riivi sidruni koor ning pressi mahl välja ja lisa need tainale, sega ühtlaseks massiks. Vala saadud tulemus lahtikäivasse ümarasse võiga määritud koogivormi (26cm). Puhasta ja koori õunad, lõika neist viilud. Lao õunaviilud ringiratast tainale, raputa peale suhkur. Küpseta 180 kraadises ahjus 45-50 minutit. Soovi korral sõelu enne serveermist koogile tuhksuhkrut.
250 g võid
2,5 dl suhkrut
4 muna
2,5 dl jahu
2 pk Meira mandlipulbrit (või 160 g jahvatatud mandleid)
1 suurem sidrun
5 hapukat õuna
2 sl Demerara suhkrut
(tuhksuhkrut)
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega juurde jahu ja mandlipulber. Riivi sidruni koor ning pressi mahl välja ja lisa need tainale, sega ühtlaseks massiks. Vala saadud tulemus lahtikäivasse ümarasse võiga määritud koogivormi (26cm). Puhasta ja koori õunad, lõika neist viilud. Lao õunaviilud ringiratast tainale, raputa peale suhkur. Küpseta 180 kraadises ahjus 45-50 minutit. Soovi korral sõelu enne serveermist koogile tuhksuhkrut.
Wednesday, September 30, 2015
Omlett fetajuustu ja kirsstomatitega
Vähemalt nädalavahetustel üritame ikka leida aega ja teha sooja hommikusööki, omlett on mu enda üks suur lemmik, sest ta on soe, maitsev, tervislik, lihtne teha ja annab palju erinevaid võimalusi, millega seda valmistada ja/või serveerida. Seekord siis selline vahemere-maitseline omlett, kust ei puudu fetajuust, tomatid ega ka basiilik.
5 muna
3 sl piima
soola
musta pipart
5 kirsstomatit
50 g fetajuustu
värsket basiilikut
Klopi munad piima ja maitseainetega lahti. Lõika tomatid pooleks ning haki basiilik. Vala munasegu kuumale õlisele väiksemale pannile ja sega kuni see kergelt hüübima hakkab. Tõsta pann tulelt ja lisa tomatid ning murenda peale feta. Küpseta veel mõned minutid, kuniks roog on hüübinud (aga mitte kuivaks küpsenud), puista peale hakitud basiilik ning serveeri kohe.
5 muna
3 sl piima
soola
musta pipart
5 kirsstomatit
50 g fetajuustu
värsket basiilikut
Klopi munad piima ja maitseainetega lahti. Lõika tomatid pooleks ning haki basiilik. Vala munasegu kuumale õlisele väiksemale pannile ja sega kuni see kergelt hüübima hakkab. Tõsta pann tulelt ja lisa tomatid ning murenda peale feta. Küpseta veel mõned minutid, kuniks roog on hüübinud (aga mitte kuivaks küpsenud), puista peale hakitud basiilik ning serveeri kohe.
Tuesday, September 22, 2015
Pariisi õunakook
Et olin selle koogi kohta väga kiitvat arvustust lugenud, siis ilmselgelt olid ka minu ootused kõrged. Sest kuigi kook oli tõsiselt mahlane, siis natuke pettusin, et maitse oli liiga "tavaline", aga isetehtud piparmündijäätisega sai tulemus päris mõnus.
1,5 dl nisujahu
1 dl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
0.25 tl soola
1 tl vanillisuhkrut
3 muna
3 sl õli
1 dl piima
800 g hapusid õunu
Kate:
50 g võid
0,75 dl suhkrut
1 muna
Sega jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja vanillisuhkur. Teises nõus klopi munad lahti, lisa sinna õli ja piim. Vala segu kuivainete hulka ning sega ühtlaseks. Puhasta õunad ja lõika neist kuubikud. Sega õunad taina hulka. Vala tulemus võiga määritud ümarasse koogivormi. Küpseta kooki 200 kraadises ahjus 30 minutit. Katte tegemiseks sulata või, seejärel sega juurde suhkur ja muna. Vala segu koogile ja küpseta veel ca 10 minutit. Jahuta natuke vormis ja siis serveeri (soovi korral jäätisega).
1,5 dl nisujahu
1 dl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
0.25 tl soola
1 tl vanillisuhkrut
3 muna
3 sl õli
1 dl piima
800 g hapusid õunu
Kate:
50 g võid
0,75 dl suhkrut
1 muna
Sega jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja vanillisuhkur. Teises nõus klopi munad lahti, lisa sinna õli ja piim. Vala segu kuivainete hulka ning sega ühtlaseks. Puhasta õunad ja lõika neist kuubikud. Sega õunad taina hulka. Vala tulemus võiga määritud ümarasse koogivormi. Küpseta kooki 200 kraadises ahjus 30 minutit. Katte tegemiseks sulata või, seejärel sega juurde suhkur ja muna. Vala segu koogile ja küpseta veel ca 10 minutit. Jahuta natuke vormis ja siis serveeri (soovi korral jäätisega).
Monday, September 7, 2015
Sõstrakook ricotta täidisega
Mõnusalt krõbeda kattega mahlane kook, millel täidiseks kreemine ricotta-toorjuustusegu ning hapukad sõstrad. Retsept on pärit Pereköögist (Kristel Vokk).
Põhi:
200 g digestive küpsiseid
100 g võid
Täidis:
2 muna
1 sl suhkrut
250 g ricotta kohupiimapastat
200 g toorjuustu
4 sl Vilma Juubeli tordipulbrit
200 g punaseid sõstraid
Kate:
100 g võid
ülejäänud pakk Vilma Juubeli tordipulbrit
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga ühtlaseks, suru saadud segu ümara võitatud koogivormi põhja. Vahusta vispliga munad ja suhkur kergelt läbi, lisa ricotta, toorjuust ja 4 sl tordipulbrit. Sega korralikult ühtlaseks ning vala küpsisepõhjale. Puista täidise peale puhastatud sõstrad. Sulata või ning vala sinna sisse ülejäänud tordipulber, mudi seni, kuni tekib purutaoline mass, laota see koogile. Küpseta kooki 200 kraadises ahjus 30 minutit (tee seda pigem ahju allosas), siis lülita ahi välja, ava uks ja jäta kook sinna tahenema.
Põhi:
200 g digestive küpsiseid
100 g võid
Täidis:
2 muna
1 sl suhkrut
250 g ricotta kohupiimapastat
200 g toorjuustu
4 sl Vilma Juubeli tordipulbrit
200 g punaseid sõstraid
Kate:
100 g võid
ülejäänud pakk Vilma Juubeli tordipulbrit
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga ühtlaseks, suru saadud segu ümara võitatud koogivormi põhja. Vahusta vispliga munad ja suhkur kergelt läbi, lisa ricotta, toorjuust ja 4 sl tordipulbrit. Sega korralikult ühtlaseks ning vala küpsisepõhjale. Puista täidise peale puhastatud sõstrad. Sulata või ning vala sinna sisse ülejäänud tordipulber, mudi seni, kuni tekib purutaoline mass, laota see koogile. Küpseta kooki 200 kraadises ahjus 30 minutit (tee seda pigem ahju allosas), siis lülita ahi välja, ava uks ja jäta kook sinna tahenema.
Sunday, August 30, 2015
Nutella-muffinid
Siin on ühed hõrgud kaneelimaitselised muffinid, mille keskel on sööjatele üllatuseks soe šokolaadikreem. Pealmise glasuurina kasutasin samuti Nutellat.
150 g toasooja võid
2 dl suhkrut
2 muna
2 dl piima
5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
vanillisuhkrut
Nutellat
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustamist jätkates kõigepealt munad ja siis piim. Sega kuivained omavahel kokku ja lisa või-munasegule. Tõsta supilusikatäis tainast muffinivormidesse. Seejärel tõsta sinna peale üks korralik teelusikatäis Nutellat ning kata muffin taas taignaga. Küpseta esmalt 220 kraadises ahjus 5 minutit, siis alanda temperatuuri 180 peale ja küpseta 15 minutit veel. Kata jahtunud muffinid Nutellaga ja kaunista soovi korral marjadega.
150 g toasooja võid
2 dl suhkrut
2 muna
2 dl piima
5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
vanillisuhkrut
Nutellat
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustamist jätkates kõigepealt munad ja siis piim. Sega kuivained omavahel kokku ja lisa või-munasegule. Tõsta supilusikatäis tainast muffinivormidesse. Seejärel tõsta sinna peale üks korralik teelusikatäis Nutellat ning kata muffin taas taignaga. Küpseta esmalt 220 kraadises ahjus 5 minutit, siis alanda temperatuuri 180 peale ja küpseta 15 minutit veel. Kata jahtunud muffinid Nutellaga ja kaunista soovi korral marjadega.
Monday, August 17, 2015
Mustika-kodujuustupirukas
Siin on üks hooajale vägagi sobilik pirukas, mille muredat põhja katavad mustikad ja mahlane kodujuustutäidis.
Põhi:
150 g võid
3,5 dl jahu
näpuotsaga soola
2 spl vett
Põhi:
150 g võid
3,5 dl jahu
näpuotsaga soola
1 sl suhkrut
2 spl vett
Täidis:
2 muna
1,5 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
2 dl kohvikoort
2 sl nisujahu
200 g kodujuustu
5 dl mustikaid
Näpi või, jahu, sool ja suhkur purutaoliseks massiks, lisa vesi ja sega ühtlaseks. Suru tainas võitatud ümara koogivormi põhja ja äärtele. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 10 minutit. Täidise tegemiseks klopi munad lahti, lisa suhkur, vanillsuhkur, koor, jahu ja kodujuust ning sega ühtlaseks. Kata eelküpsetatud põhi mustikatega ja vala üle kodujuustuseguga. Küpseta 200 kraadi juures ca 30-40 minutit.
Wednesday, August 12, 2015
Kukeseenepirukas
Kukeseened on kindlasti ühed minu suured lemmikud. Nendest valmib meie kodus erinevaid roogi: mõnus kaste värske kartuli peale, pastad, pirukad, täidis bruchettale jms. Siin on üks mõnus ja mahlane pirukas, mille puhul kasutasin lisamaitse andmiseks gouda juustu.
Põhi:
100 g võid
50 g riivitud juustu
1 dl nisujahu
1 dl täistera speltajahu
natuke külma vett
Täidis:
400 g kukeseeni
1 väiksem sibul
3 muna
2 dl koort (35%)
tilli
soola
musta pipart
100 g riivitud juustu
Näpi või, riivjuust ja jahud puruseks. Lisa väheke külma vett ning mudi tainas ühtlaseks. Suru see ümara võitatud koogivormi põhja ja äärtele. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 10 minutit. Täidise tegemiseks puhasta ja haki seened ning sibul. Prae seeni pannil võis, lisa hakitud sibul ning prae seni, kuni vesi on aurustunud. Laota seene-sibula segu eelküpsetatud põhjale. Klopi munad lahti, lisa koor, hakitud till ja maitseained, sega läbi. Vala segu pirukale ja puista peale riivjuust. Küpseta 200 kraadi juures ca 25 minutit.
Põhi:
100 g võid
50 g riivitud juustu
1 dl nisujahu
1 dl täistera speltajahu
natuke külma vett
Täidis:
400 g kukeseeni
1 väiksem sibul
3 muna
2 dl koort (35%)
tilli
soola
musta pipart
100 g riivitud juustu
Näpi või, riivjuust ja jahud puruseks. Lisa väheke külma vett ning mudi tainas ühtlaseks. Suru see ümara võitatud koogivormi põhja ja äärtele. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 10 minutit. Täidise tegemiseks puhasta ja haki seened ning sibul. Prae seeni pannil võis, lisa hakitud sibul ning prae seni, kuni vesi on aurustunud. Laota seene-sibula segu eelküpsetatud põhjale. Klopi munad lahti, lisa koor, hakitud till ja maitseained, sega läbi. Vala segu pirukale ja puista peale riivjuust. Küpseta 200 kraadi juures ca 25 minutit.
Thursday, July 30, 2015
Šokolaadikook konjakiga
Siin on üks vägagi šokolaadine kook, kus mahlast põhja katab tumedast šokolaadist tehtud täidis, millele annab erilise maitsenüansi konjak ( selle asemel võib kasutada ka viskit vms). Kaunistamiseks kasutasin mureleid, mis sobivad imehästi sellesse šokolaadisesse torti värskust andma.
Põhi:
2 muna
3 dl suhkrut
1,5 dl nisujahu
0,5 dl kakaopulbrit
100 g võid
Täidis:
2 sl konjakit
0,5 dl suhkrut
1,5 dl kohupiimapastat
100 g tumedat šokolaadi
2 dl vahukoort
Kaunistamiseks:
kirsse või mureleid
hakitud šokolaadi
Vahusta munad suhkruga. Sega jahu kakaopulbriga ning lisa munavahule. Lõpuks sega hulka veidi jahtunud sulatatud või. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ümarasse koogivormi ja küpseta 175 kraadises ahjus ca 30 minutit (kook ei pea täiesti tahke olema, külmkapis seistes taheneb ära). Lase jahtuda. Täidise tegemiseks sega konjak suhkruga, kuni viimane on enam-vähem lahustunud. Sega hulka kohupiimapasta. Sulata šokolaad veevannil ning lisa segule . Viimasena sega ettevaatlik juurde vahustatud koor. Määri täidis jahtunud põhjale. Hoia kooki üleöö külmkapis. Enne serveerimist kaunista murelite ja šokolaadiga.
Subscribe to:
Posts (Atom)