Monday, September 12, 2016

Õunapirukas

Siin on juba mõnda aega vaikus valitsenud, aga nüüd loodan, et kuna kõige kiiremad ajad on möödas, siis saan ka aega uusi retsepte katsedada või ideid genereerida. Et ma pole sel hooajal isegi ühtegi uut õunakooki teinud, siis eile otsisin välja ühest vanast Oma Maitsest pärit retsepti. Tegemist on klassikalise õunapirukaga, millel on krõbe tainas ja mahlane täidis. Siin on kasutatud täidises ka rosinaid, aga minu jaoks oleks piisanud ka õuntest, seega järgmine kord teen lihtsama versiooni. Kogused on 28 cm-se läbimõõduga vormi jaoks (mina kasutasin natuke väiksemat vormi ja kahandasin koguseid ka 1/5 võrra). Serveerimisel võib kõrvale pakkuda jäätist või vaniljekastet.

Tainas:

500 g jahu

250 g võid

100 g suhkrut

2 muna

Täidis:

200 g rosinaid

1 tl suhkrut

1 dl viskit või rummi

1,5 kg hapukaid õunu

250 g Demerara suhkrut

kaneeli

tükk võid

1 muna

Näpi jahu ja või purutaoliseks massiks, lisa suhkur ja munad ning töötle ühtlaseks tainaks. Suru see palliks, mässi kilesse ja tõsta külmikusse (minul oli ta seal suisa üleöö, aga võiks vähemalt paar tundi olla). Määri koogivorm võiga ja raputa üle jahuga. Rulli 2/3 tainast lahti ja kata sellega vormi põhi ning ääred. Pista 20 minutiks külma. Kalla rosinad, viski või rumm ja 1 tl suhkrut potti. Lase vedelik keema ja tõsta pliidilt, pane rosinad sõelale nõrguma. Lõika kooritud õunad tükkideks. Sulata potis tükk võid, lisa õunad, Demerara suhkur ja kaneel, kuumuta 3-4 minutit ja tõsta sõelale, et liigne vedelik eemaldada. Torgi koogipõhi kahvliga läbi ja küpseta 160 kraadises ahjus 10 minutit. Määri lahtiklopitud munaga ja küpseta veel 5 minutit, määri veel korra munaga ja küpseta veel 5 minutit (selline mässamine tagab krõbeda põhja). Jahuta põhi kergelt ning kata nõrutatud õunte ja rosinatega. Rulli ülejäänud tainas küpsetuspaberi peal lahti ja kata sellega kook. Suru tainaste ääred omavahel kokku. Tee kahvliga peale mõned augu, et aur saaks välja tulla. Määri kooki pealt munaga ja küpseta 200 kraadises ahjus 20-30 minutit (kuni tainas on kenasti kuldpruun). Lase koogil jahtuda ja serveeri meelepärase lisandiga.

No comments:

Post a Comment