Tuesday, June 28, 2011

Mascarpone jäätis

Nüüd siis ammu lubatud jäätise retsept. Tahtsin retsepti natuke timmida ja lootsin, et jõuan uue pildi teha (kahjuks söödi igakord kauss enne tühjaks). Antud jäätist on ülilihtne teha, pole mingit mässamist sellega, et peaks külmkapi ukse vahel pidevalt kõõlumas ja segamas käima. Ta lihtsalt on nii rammus, et mingeid veekristalle ei teki. Kui esimese ampsu võtsin, siis tuli meelde mõnus koorejäätise maitse lapsepõlvest. Originaalretsepti järgi antud suhkru-mee kogust olen iga kord veidi vähemaks timminud (algselt oli mõlemaid ca 2 korda rohkem), samas mesi on jällegi oluline, et tulemus kreemjas jääks. Põhiline on see, et peale vahukoore lisamist ei tohi massi enam vahustada (ei miksri ega vispliga), muidu jääb tulemus liiga paks ja jäätis ei jää ideaalselt kreemjas.


Käisin paar nädalat tagasi ka jäätisekoolitusel ja seal pidime tõdema, et ega kvaliteetset jäätist (mille põhikoostisosaks poleks vesi) eriti lihtne leida/osta polegi võimalik. Seetõttu on päris hea vaheldus kodus ise jäätist teha ( kas siis spetsiaalse masinaga või ilma) ja kindlasti hakkan koolituselt saadud innustuse mõjul erinevaid retsepte katsetama.

2 muna

75 ml suhkrut

75 ml vedelat mett

250 g mascarponet

2 dl vahukoort

Vahusta munad ja suhkur hästi kohevaks ja heledaks vahuks. Sega juurde vedel mesi ja toasoe mascarpone (kindlasti toesoe, muidu ei taha hästi seguneda),mikserda hoolega läbi. Vahusta koor poolpehmeks (ära üle vahusta) ja sega viimasena ülejäänud komponentide hulka. Pane jäätisesegu kinnises karbis sügavkülma ja lase vähemalt ööpäev külmuda.

4 comments:

  1. Helena, kui originaalretseptiks oli see nami-nami retsept (http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=9015 - väga sarnane, aga loomulikult võis Sul ka mõni muu retsept eeskujuks olla), siis seal oli tõesti mett ja suhkrut rohkem - esimest 1 dl ja teist 1,5 dl. Ma ise võtaks vist ka suhkrut järgmisel korral vähem, aga meekoguse jätan samaks - mesi on invertsuhkur ja aitab jäätisel mõnusat pehmet tekstuuri hoida...
    Kus Sa jäätisekoolitusel käisid?

    ReplyDelete
  2. Ma ise kirjutasin selle retsepti ammu kuskilt üles, aga nami-namis tõesti väga sarnane. Muide isegi mee vähendamine ei muuda tulemust kehvemaks, esimest korda proovisin ka suurema meekogusega, edaspidi vähendasin järk-järgult. Koolitusel käisin Harmoonikumis ja sain ideid, mida edasi arendada ja mis sorti jäätiseid üldse kodus proovida võiks.

    ReplyDelete
  3. Õigus jah, Sa ju ka Viimsi inimene ja Harmoonikum siinsamas. Tegelikult on retsept siiski nami-namist, mul miskist rootsi ajakirjast tõlgitud ja mugandatud :) Muide - tegin täna jälle seda jäätist (mascarpone oli juba nädalavahetusel ostetud), aga kuna meepurki ei leidnud kohe üles, tegin vahtrasiirupiga. Jäi samuti väga mõnus :)

    ReplyDelete
  4. Kas Te nami-nami retsepte kuskile ajakirjadesse ka annate?

    ReplyDelete