Thursday, December 31, 2009

Söödavad kingitused - Jõulud 2009

Jõuludeks sai ka päris mitmesse pakki ise miskit meisterdatud: mesised küüslauguküüned purgis, piparkoogimaitselised muffinid ning trühvlid. Retseptid lisan uuel aastal. Seniks soovin kõigile ilusat aasta lõppu ja meeleolukat aastavahetust!



Anni Arro Trühvlid

150 g pruuni šokolaadi

150 g valget šokolaadi

50 g kakaod

25 g võid

150 g 38%-list koort

purustatud mandleid

Kaunistamiseks:

pruuni ja valget šokolaadi

Kuumuta koor keemiseni. Vala kuum koor valge ja pruuni šokolaadi segu peale. Sega pidevalt, kuni mass ühtlustub. Lisa kakaopulber ja sega mass ühtlaseks. Seejärel sulata segus või. Lisa maitse järgi purustatud mandleid (ja/või rosinaid). Lase segul külmkapis 3-4 tundi seista. Sulata veevanni kohal eraldi valge ja pruun šokolaad. Vormi segust trühvlid ja kasta osad valge ja osad pruuni šokolaadi sisse. Lase šokolaadil taheneda. Need trühvlid olid maitsvad, aga kahjuks välmimuselt nad mul väga hästi ei õnnestunud. Tahes tahtmata on šokolaadisegu, kuhu sisse trühvleid kasta leige ja samal hetkel hakkas trühvel ise sulama (kuna on ju ka suures osas šokolaadist), seega perfektsete pallideni ma seekord ei jõudnud.



Dominotrühvlid

350 g Domino küpsiseid

175 g toorjuustu

200 g (tumedat) šokolaadi

Kaunistamiseks:

kookoshelbeid

Purusta küpsised köögikombainis või pudrunuiaga tampides peeneks puruks. Lisa toorjuust ja lase köögikombainil töötada nii kaua, et segu oleks kreemjas. Tõsta see külmkappi tahenema. Vormi segust väikesed pallid ja tõsta need omakorda külmkappi tahenema. Sulata šokolaad veevannil. Kasta iga trühvel sulašokolaadi sisse ja tõsta seejärel fooliumiga kaetud alusele tahenema. Kaunista kookoshelvestega. Hoia serveerimiseni külmkapis. Neid trühvleid oli omakorda väga lihtne valmistada (ka ilma köögikombainita) ja maitse oli võrratu.

Piparkoogimuffinid

100 g toasooja võid

2,5 dl fariinsuhkrut

3 muna

2 dl keefirit

5 dl nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

1 tl soodat

1 sl kaneeli

1 tl jahvatatud nelki

1 tl jahvatatud ingverit

50 g Kreeka pähkleid

1 dl pohlamoosi

Vahusta või koos suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega hulka keefir. Ühenda nisujahu, sooda, küpsetuspulber ja maitseained (mina jahvatasin nelki kohviveskiga), lisa tainale. Viimaks sega hulka tükeldatud pähklid ja pohlamoos. Jaga tainas muffinipanni pesadesse (võitatud või pabervormiga kaetud). Küpseta 180 kraadi juures 20 minutit. Tõsiselt mõnusad, vürtsikad ja jõululikud koogikesed. Kindlasti teen neid ka suvel, kui jõuluigatsus peale tuleb. Sobivad ideaalselt ka kingituseks (ntx koos muffinipanni või vahva koogialusega).

Mesised küüslauguküüned

Üheks kingituseks sai ostetud vahva vanaaegne purk ja sinna sisse tegin küüslaugud marinaadis.

300 g küüslauku (5 tervet küüslaugupead)

mõned tüümianioksad

Marinaad:

1,5 dl rapsiõli

1 dl vedelat mett

2 tl soola

10 tera musta pipart

0,5 dl õunaveini- või palsamiäädikat

Eralda küüslauguküüned üksteisest, aga ära koori. Kuumuta kastrulis vesi keemiseni ning keeda küüslauguküüsi 4 minutit. Vala sõelale ja loputa külma vee all. Koori küüned ja tõsta purki. Sega marinaad kokku ning vala küüslaugule. Lisa vajadusel veel õli, et marinaad kataks küüned. Pane tüümian purki. Sule kaas ja lase 2 ööpäeva jahedas maitsestuda. Loksuta aeg-ajalt. Hoidis säilib külmkapis 2 nädalat.

No comments:

Post a Comment